Halfdroog is een term die wordt gebruikt om wijnen te beschrijven die een zoete smaakbalans hebben, zonder dat ze volledig zoet zijn. Hoewel er geen strikte regelgeving is voor de inhoud van restsuikers, hebben halfdroge wijnen meestal tussen de 5 en 15 gram restsuiker per liter. Dit zorgt voor een aangename, mild zoete smaak die de natuurlijke zuren in de wijn in balans houdt.

Voorbeelden van halfdroge wijnen zijn Duitse Rieslings, die beroemd zijn om hun sappige fruitigheid en hints van honing. Andere populaire halfdroge stijlen komen uit landen zoals Italië, waar Soave en Moscato d’Asti in deze categorie passen. In Frankrijk vind je ook halfdroge varianten van Chablis en sommige roséwijnen van provençaals terroir, waarbij de fruitige tonen de rijpheid accentueren.

Druivenrassen die vaak worden gebruikt voor het maken van halfdroge wijnen zijn onder andere de eerder genoemde Riesling, maar ook Gewürztraminer, Chenin Blanc en Muscat. Deze druivenrassen komen uit diverse wijnregio’s, van de heuvels van de Mosel in Duitsland tot de Loire-vallei in Frankrijk, en zelfs nieuwere wijnlanden zoals Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. De veelzijdigheid van deze wijnen maakt dat ze vaak worden geserveerd bij aangename gerechten of als aperitief.