Bezinksel is een natuurlijke neerslag die kan ontstaan in wijn, voornamelijk bestaande uit dode gistcellen, tartrate-kristallen en andere vaste deeltjes. Dit fenomeen komt vaak voor in onbewerkte of handgemaakte wijnen, zoals natuurlijke wijnen of wijnen uit biologisch-dynamische wijnbouw. Bezinksel is zichtbaar als een troebele of korrelige laag aan de bodem van de fles en wordt vaak gezien als een teken van minimale interventie tijdens het wijnmaakproces, wat resulteert in een authentieke product.

In verschillende wijnlanden, zoals Frankrijk, Italië en Spanje, komt bezinksel vaak voor bij wijnen die zijn gemaakt van inheemse druivenrassen. Bijvoorbeeld, in de Chablis-regio van Frankrijk, waar Chardonnay-wijnen worden geproduceerd, kunnen deposits ontstaan door de fermentatieprocessen. Evenzo kunnen Spaanse wijnen zoals die uit de regio Rioja, vaak Tempranillo gebruiken, ook bezinksel vertonen, vooral als ze minder gefilterd zijn.

Bezinksel heeft niet alleen invloed op de esthetiek van de wijn, maar kan ook de smaak en textuur beïnvloeden. Sommige wijnliefhebbers beschouwen het bezinksel als een indicatie van hogere kwaliteit, omdat het kan wijzen op een zorgvuldig vervaardigd product, dat trouw blijft aan de kenmerken van de druif en het terroir. Bij het inschenken van een bezinkselhoudende wijn is het raadzaam om de fles voorzichtig te bewegen om te voorkomen dat het bezinksel opwaait en de wijn troebel wordt.