Rapel Valley (Valle de Rapel) is een grote wijnproducerende regio in de Centrale Vallei van Chili.  Het gebied bestaat uit de valleien van Colchagua en Cachapoal en produceert ongeveer een kwart van alle Chileense wijnen. Het warme, droge klimaat maakt een breed scala aan wijnstijlen, variërend van alledaagse wijnen tot enkele van de duurste en meest prestigieuze aanbiedingen van Chili, vergelijkbaar met grote Bordeauxs.

Cabernet Sauvignon, Syrah en Carmenère zijn de belangrijkste druivensoorten die hier worden aangeplant. Over het algemeen worden wijnen uit de Rapelvallei (Valle del rapel)voornamelijk geproduceerd van rode variëteiten, maar er zijn enkele aanplant van Chardonnay en Sauvignon Blanc. De aanplant van Malbec neemt ook toe, vermoedelijk op zoek naar het succes van deze variëteit in Mendoza, net aan de andere kant van de Andes.

De Rapel-vallei (Valle de Rapel)loopt 100 km naar het zuiden, van de randen van de Maipo-vallei naar de verste rand van de provincie Colchagua. Aan beide kanten geflankeerd door bergketens – de Andes en de Coastal Range – is Rapel Valley beschut tegen de koude invloeden van de Stille Oceaan. De regio dankt zijn naam aan de rivier de Rapel, een samenvloeiing van de Tinguiririca en de Cachapoal, waarvan de loop de vallei in twee subregio’s verdeelt, de Colchagua-vallei in het zuiden en de Cachapoal-vallei in het noorden. Zoals het geval is in de meeste Chileense wijnregio’s, is de rivier een essentiële hulpbron die vers, mineraalrijk smeltwater uit de bovenste Andes naar beneden haalt.

De twee subregio’s van Rapel Valley (Valle de Rapel)zijn behoorlijk verschillend van elkaar. In de Cachapoal-vallei zijn de beste wijngaarden voornamelijk in het oosten te vinden, waar de uitlopers van de Andes een goed gedraineerde, beschutte locatie voor wijnbouw bieden. Daarentegen zijn de wijngaarden van Colchagua Valley geconcentreerd in het westen van de vallei, waar enkele verkoelende invloeden uit de Stille Oceaan de druiven – en bijgevolg de wijnen – een elegantere fruitbalans en gestructureerde zuurgraad geven. Terwijl Cachapoal een van Chili’s werkpaardregio’s is, die vrij grote hoeveelheden wijnen van goede kwaliteit produceert, trekken die uit Colchagua veel internationale aandacht.

In de afgelopen jaren zijn Colchagua Valley en Cachapoal Valley beter bekend geworden dan hun ouders, Rapel Valley (Valle de Rapel), als gevolg van het streven van de Chileense wijnindustrie naar commercieel aantrekkelijke regionalisering. Wijnen die niet onder een van deze namen vallen, worden vaak eenvoudigweg ‘Valle Central’ genoemd – een brede term die verwijst naar de hele 560 mijl (1000 km) tussen de hoofdstad Santiago en Puerto Montt. Bovendien zijn de valleien van Colchagua en Cachapoal elk onderverdeeld in onafhankelijke subregio’s, waardoor het idee van een wijngebied in de Rapelvallei steeds minder relevant wordt.

In tegenstelling tot veel van de wijnregio’s van Chili, bestrijkt Rapel Valley (Valle de Rapel) geen specifiek administratief gebied. In plaats daarvan maken de Cachapoal- en Colchagua-valleien deel uit van de grotere O’Higgins-regio, genoemd naar Bernardo O’Higgins, een van de beroemdste leiders van Chili tijdens de onafhankelijkheidsoorlog van Spanje in het begin van de 19e eeuw.