Zeg je Italië, dan zeg je Toscane. Tenminste, voor veel wijnliefhebbers. De rijke geschiedenis, de pittoreske stadjes, het eten en de wijnen staan model voor het goede Italiaanse leven. En geen bekendere wijnen dan Chianti, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano of Vernaccia di San Gimignano. Van de golvende heuvels met het mediterrane klimaat komen vooral rode wijnen van de sangiovesedruif, die echter in diverse variëteiten én onder vele synoniemen voorkomt.

Zo is brunello de naam van sangiovese in Montalcino, evenals morellino in Scansano. Rode wijnen zijn het belangrijkst, maar ook wit komt voor, zeker in grote hoeveelheden simpele wijnen van trebbiano en malvasia. De beste witte wijnen komen van de DOCG Vernaccia di San Gimignano, hoewel ook chardonnay goede resultaten boekt.

Naast de wijnen van inheemse druivenrassen komen namelijk ook diverse wijnen van meer internationale rassen voor, zoals cabernet sauvignon en merlot. Je vindt ze in gebieden als Bolgheri, waar ook de bekende Super Tuscans vandaan komen: zeer goede en dure wijnen die echter verkocht worden als tafelwijnen (of tegenwoordig IGT’s), omdat ze in het verleden niet onder de regels van de Italiaanse wetgeving vielen.