Het oudste wijngebied van Spanje is de streek rond Jerez de la Frontera en Sanlúcar de Barrameda, in het uiterste zuiden van het land. Als voor het begin van onze jaartelling stonden hier druivenstokken en werd hier wijn gemaakt.

Uit Jerez komt sherry, een versterkte wijn gemaakt van de druivenrassen palomino, pedro ximenez of moscatel fino. De meeste sherry’s zijn 100% palomino.
Uniek én van absoluut belang voor het karakter van sherry zijn de bodems: zachte organische mergel die albariza genoemd wordt; in het landschap is deze bodem helderwit. Daarnaast is het klimaat van belang: winden van zowel de Middellandse Zee als van de Atlantische Oceaan spelen een cruciale rol bij de rijping van de druiven en de vorming van de gistsoort flor, zonder welke er geen fino sherry kan ontstaan.

Sherry heeft in ons land helaas nog altijd een minder goede naam, ingegeven door de vele goedkopere sherry’s die in de jaren zeventig van de 20ste eeuw ons land overspoelden. Sherry is echter een fantastische en unieke wijn, die veel mogelijkheden heeft om te combineren met eten. In de gastronomie beleeft sherry in ieder geval al een terugkomst, gelukkig. En de zoetste sherry, Pedro Ximenez, wordt met de feestdagen veel verkocht; velen combineren deze wijn bij desserts van chocolade.