De bijzondere streek de Alsace – of op z’n Nederlands de Elzas – ligt in het uiterste noordoosten van Frankrijk. Landschappelijk gezien is het één van de mooiste wijngebieden van het land en in culinair opzicht is het een echt paradijs.

Alsacewijnen zijn makkelijk te herkennen aan de lange, slanke, groene flessen. In de Alsace worden de wijnen genoemd naar de druif waarvan ze zijn gemaakt. En elke druif heeft een eigen herkenbare smaak. Op het etiket van de fles staat de druif duidelijk vermeld. Dat is heel gewoon voor wijnen uit nieuwe wijnlanden, maar veel minder gebruikelijk in een traditioneel wijnland als Frankrijk. In de Alsace doen ze het toch al eeuwen zo. Als je de verschillen kent tussen de druiven gaat er een wereld voor je open; de druif in combinatie met de bodem, het microklimaat, de wijnboer zorgt voor een enorme variatie aan smaken en stijlen.

De Alsace heeft een heerlijk klimaat, het is er bijna altijd zonnig. De bergtoppen van de Vogezen zijn de natuurlijke beschermers voor de wijngaarden. Zij houden de westenwinden en depressies aan de westkant. In een lange strook, bijna 200 kilometer lang van noord naar zuid, loopt het gebergte. Op die steile heuvels aan de oostkant stralen de druivenstokken in de zon.

De regio is ook een toeristische trekpleister die op verschillende manieren te ontdekken is. Langs de route des vins liggen veel pittoreske dorpjes en stadjes met monumentale vakhuizen en kleurige bloembakken.

De Elzasser gastronomische traditie en gastvrijheid is wereldberoemd. De frisse en elegante witte wijnen van de streek combineren perfect met de traditionele volkskeuken op basis van varkens- en ganzenvlees, vleeswaren, worsten, gevogelte, wild, riviervis, zuurkool, uien, etc. en natuurlijk de lekkerste gebaksoorten zoals de kougelhopf en de vele vruchtentaarten. Gelukkig beperkt het genot van Alsacewijnen zich niet tot de traditionele volkskeuken. De wijnen passen bij gerechten uit de hele wereld.

Alsacewijnen op een rij:

Pinot Blanc

Zacht, rond en vriendelijk. Eigenlijk altijd lekker. Als aperitief én bij de maaltijd. Een trouwe vriend van mosselen en asperges, maar ook perfect voor bij lichte picknickgerechten, een salade van tuinbonen en een stoofpotje van kabeljauw.

Riesling

Fris, fruitig en verfijnd. Eén van de bekendste druiven van de Alsace, met intense aroma’s. Ideaal als aperitief, want hij wekt de eetlust op. Bovendien een gastronomische wijn bij uitstek. Lekker bij tongfilet met bieslookdressing, gestoomde zalm met zuurkool of coquilles met asperges.

Pinot Gris

Vol, fris en exotisch. Wijn met een zeer karakteristieke smaak en vaak een klein zoetje. Vooral lekker bij de kruidige of oosterse keuken, bijvoorbeeld bij roergebakken gamba’s, een pittige curry of kipreepjes met citroengras en gember in kokossaus.

Gewurztraminer

Vol en krachtig. Met zijn intense, fruitige en kruidige aroma’s én het frisse zoetje in de smaak een ideale wijn bij de pittige Aziatische keuken, maar ook bij krachtige maaltijdsalades met bijvoorbeeld blauwe kaas of paté. Een klassieke combinatie is Gewurztraminer met munsterkaas.

Sylvaner

Opmerkelijk licht en fris met een bescheiden fruitigheid. Het is een aangename en levendige dorstlesser. Doet het goed bij gepocheerde vis met gewokte groenten, frisse aardappelsalades met groene kruiden en schaal- en schelpdieren.

Pinot Noir

Het enige druivenras uit de Alsace voor rode wijn of rosé, met een typische smaak die aan kersen doet denken. Rijping op eikenhout maakt de wijn complexer. Probeer eens bij gestoofd lam, paddenstoelenragout of Chinese zoetzure gerechten.

Muscat d’Alsace

Zeer aromatisch met een indringende fruitigheid die doet denken aan de smaak van vers fruit. Hij verschilt van de zoete Muscat uit de Midi door zijn droge karakter. Een heerlijke lunchwijn die diverse aspergegerechten, hamterrines en charcuterie nog lekkerder doet smaken.

Crémant d’Alsace

Geen druif, maar wel één van de meest bijzondere wijnen van de Alsace: de Crémant d’Alsace. Deze delicate, mousserende wijn is de perfecte start van een feestelijke maaltijd!

Grands Crus

De appellation Alsace Grand Cru is een erkenning voor uitzonderlijke terroirs die de wijnen een bijzondere expressie en authenticiteit verlenen. Deze wijnen moeten voldoen aan een aantal strenge kwaliteitscriteria, zoals een laag rendement per hectare, een minimaal alcoholpercentage, speciale regels voor het verbouwen van de wijngaard. En op het etiket moeten het druivenras, het jaar en één van de 51 afgebakende buurtschappen vermeld staan. Overigens komen alleen de druivenrassen riesling, gewurztraminer, pinot gris en muscat hiervoor in aanmerking.

Vendanges Tardives

De vermelding Vendanges Tardives kan op het etiket gebruikt worden als aanvulling op de appellations Alsace of Alsace Grand Cru. Vendanges Tardives worden gemaakt van de druivenrassen gewurztraminer, pinot gris, riesling of muscat die geplukt worden wanneer ze overrijp zijn. Gewoonlijk is dat pas enkele weken na het officiële begin van de oogst.
De suikerconcentratie en het begin van de edele rotting (Botrytis Cinerea) voegen kracht toe aan het geurige karakter van het druivenras. Mooi bij zoete desserts en foie gras.

Sélections de Grains Nobles

De vermelding Sélection de Grains Nobles kan op het etiket gebruikt worden als aanvulling op de appellations Alsace of Alsace Grand Cru. Sélection de Grains Nobles wordt verkregen door opeenvolgende plukgangen van druiven die aangetast zijn door edele rotting (botrytis cinerea). De suikerconcentratie maakt het karakter van het druivenras iets meer bescheiden, maar de wijn wint echter aan kracht en complexiteit en heeft een bijzonder lange afdronk.