Het meest zuidelijke wijndistrict van South Australia is Coonawarra, vooral bekend om zijn Cabernet Sauvignons van de terra rossa-bodems. Terra rossa is een rode aarde op een kalkstenen ondergrond. Het levert totaal andere wijnen dan wijnen van de ook aanwezige zwarte aarde. Vanwege de kwaliteit van deze wijnen behoort de wijnbouwgrond in Coonawarra tot de duurste van Australië. Naast cabernet sauvignon levert ook shiraz van de terra rossa-bodem bijzondere resultaten. Op de zwarte aarde wordt veel chardonnay en riesling verbouwd.

Wijnbouw in Coonawarra

Coonawarra is bekend vanwege zijn koele klimaat. In combinatie de ideale bodem is een perfect gebied om goede wijn te kunnen maken. Hierdoor is het wijngebied in de afgelopen jaren ook flink uitgebreid. De wijngebied buiten het “terra rossa” gebied zijn sterk in opkomst en moeten zich nog bewijzen. Bekende namen in dit gebied die een lange wijnhistorie hebben zijn Wynns Coonawarra Estate, Penfolds en Yalumba.

Door de bodem en de aanplant van, met name cabernet sauvignon, wordt ook wel eens de vergelijking gemaakt met Médoc. In Coonawarra ligt de nadruk echter met name op fruit- en kleurextract. Hierdoor kunnen deze wijn lang rijpen. Naast cabernet sauvignon wordt er ook vaak malbec, shiraz en merlot toegevoegd aan de wijn. Shiraz wordt vaak als “monocépage” op de markt gebracht. De shiraz blinkt uit door het extreem fruitige karakter van bessen, pruimen en witte peper.

Bodem en klimaat

In Coonawarra wordt de grond “terra rossa” genoemd. Dit is rode aarde met een hoog ijzergehalte. Door oxydatie van het ijzer zorgt voor deze rode kleur. Deze grond is perfect geschikt voor cabernet sauvignon. Het koele klimaat zorgt er met name voor dat de druiven langzaam kunnen rijpen en hun zuren en frisheid behouden. Dit zorgt voor een prachtige balans in de rijpe en volle wijnen. De winter zijn vaak regenachtig, de zomer zijn warm. Deze twee factoren komen sterk overeen met bijvoorbeeld Bordeaux.

Waar ligt Coonawarra?