Na Bordeaux en Bourgogne is Champagne het derde beroemdste gebied van Frankrijk. De streek rondom Reims en Epernay dankt zijn roem aan de meest verfijnde mousserende wijn ter wereld: champagne.
De Champagne is het noordelijkste wijngebied van Frankrijk, en bevond zich altijd aan de rand van het gebied waar wijnbouw nog mogelijk is. Het is er uitermate koel, hoewel de opwarming van de aarde de komende decennia waarschijnlijk voor hogere temperaturen gaat zorgen. De combinatie van dit koele klimaat en de kalkhoudende bodems zijn in eerste instantie verantwoordelijk voor de unieke wijn die champagne is. De druiven die gebruikt mogen worden voor het maken van Champagne zijn; chardonnay, pinot noir en pinot meunier.

De wijngaarden in de Champagne zijn allemaal verdeeld in categorieën, waarbij de hoogste categorie de beste druiven levert die weer in de duurste champagnes gaan. Er zijn veel kleine champagneboeren, maar ook grote huizen die druiven inkopen en zelf geen wijngaarden bezitten. Al met al is de Champagne een complex wijngebied, zo mogelijk nog complexer dan de Bourgogne.