Hét meest klassieke wijngebied ter wereld is toch wel Bordeaux, een streek in het westen van Frankrijk, aan de Atlantische Oceaan. De wijnen uit het gebied hebben zo’n grote naam dat iedere wijnliefhebbers er wel van gehoord heeft. De roem is gebaseerd op prachtige rode wijnen van vooral cabernet sauvignon en merlot, aangevuld met nog een aantal andere druivenrassen. Witte wijnen, zowel droog als zoet, worden er gemaakt van sauvignon blanc, semillon en muscadelle.

Het gebied wordt meestal verdeeld in de linkeroever en de rechteroever van de rivier de Gironde. Op de linkeroever vinden we de Haut Medoc en de Medoc, waarin ook vijf zeer beroemde wijndorpen liggen. Op de rechteroever vinden we onder andere Saint Emilion, Pomerol en nog diverse andere bekende namen. Tot de Bordeaux worden ook Blaye en Bourg op de rechteroever, de Graves op de linkeroever (met onder andere Sauternes) en Entre-deux-Mers gerekend. Entre-deux-Mers is het gebied tussen de rivieren de Dordogne en de Garonne, ten zuidoosten van de stad Bordeaux.

In Bordeaux vormen klimaat en bodem zo’n prachtig terroir, dat wijnbouw er bijna perfect te noemen is. Voeg daar nog aan toe een marketingtool van zo’n 150 jaar oud, en je kent de oorzaak van de reputatie van de streek. Met dat marketingtool wordt de classificatie van 1855 bedoeld. Die classificatie werd gemaakt voor de Wereldtentoonstelling van 1855 en rangschikt de toen bestaande château in orde van belangrijkheid. Sinds die tijd is die classificatie nooit aangepast, met één beroemde uitzondering. Mouton-Rothschild mocht in 1973 een plaatsje op de ladder naar boven opschuiven en is nu ook een zogenaamde Premier Cru.