Van alle bekende wijnvalleien in South Australia is ‘de Barossa’ wel de bekendste. Het is dan ook de bakermat van de Australische wijnindustrie, waar Duitssprekende immigranten al in de 19e eeuw aan wijnbouw deden. De vallei ligt ongeveer 80 kilometer noordoostelijk van de stad Adelaide. Om een indruk te krijgen van de omvang: het gebied is zo’n 11.000 hectare groot, slechts een tiende van de omvang van Bordeaux.
Het klimaat is heet en droog; de wijnstokken groeien meestal op vlak land op een hoogte van 230-300 meter boven zeeniveau. Irrigatie is noodzakelijk, al zijn er ook een respectabel aantal zeer oude stokken (shiraz, grenache, mourvèdre) die niet geïrrigeerd zijn en worden. Het fruit van deze stokken is zeer gewild en kan, als ze in bezit zijn van druiventelers die zelf geen wijn maken, hoge prijzen opbrengen.
Naast de al genoemde rode druivenrassen komen ook chardonnay, riesling en sémillon voor, die uitstekende wijnen kunnen leveren.