Alto Adige, oftewel Zuid-Tirol, is een wijngebied in de provincie Trentio-Alto Adige. Het is een bergachtig gebied dat bestaat uit diverse rivierdalen. De wijngaarden liggen gedrapeerd op de  stijle hellingen. Het gebied is een mix van Oostenrijkse huizenbouw en tradities en zonnig, zuidelijk weer. De Dolomieten zijn de stijle pieken waar met name bergwandelaars dol op zijn.

Geschiedenis

Zuid-Tirol heeft een rijke, bewogen geschiedenis. In dit gebied vind je veel cantine sociali, coöperatieve wijnhuizen. Dit zijn wijnhuizen waarbij de druiven van diverse wijnboeren worden verwerkt omdat de wijnboeren de druiven verkopen aan de coöperatie. De meeste wijnboeren zijn te kleinschalig om zelf wijn te kunnen produceren. Dit systeem vind je o.a. in Frankrijk.

Sinds 1975 kent Zuid-Tirol zijn eigen appellatie, DOC Alto Adige. In de omgeving van het prachtige blauwe meer, Lago di Caldaro (Kalterersee) vind je de appellatie DOC Kalterersee.

Geografie

Het klimaat bestaat uit warme en vochtige zomers met ijskoude winters. In de winter is dit gebied een populair skigebied met bekende skiplekken zoals o.a. Cortina d’Ampezzo. De bodem is rotsachtig met in de vallei veel rolkeien in bestaande of oude rivierbeddingen. Het gebied bestaat uit veel plateaus waarbij de wijngaarden op de flanken van de vallei zijn gesitueerd.