Nieuws, Wijn

Wijnmaker overleden die Franse chateaus van de troon stootte.

Wijnmaker die Franse chateaus van de troon stootte overleden

Herinnering aan een wijnmaker die geschiedenis schreef

Mike Grgich, de befaamde wijnmaker die de Verenigde Staten op de kaart zette als wijnland, is overleden. Met zijn onvergetelijke overwinning in een blinde smaakproef in Parijs in 1976, schreef Grgich een nieuw hoofdstuk in de wereld van wijn.

De gevestigde wijnwereld was destijds aanwezig in Parijs, en deze blinde smaakproef, ook wel het “oordeel van Parijs” genoemd, zou een historisch moment worden. In een tijd waarin Franse châteaus onbetwist op de troon zaten, zorgde de onverwachte overwinning van de Amerikaanse wijnmaker Grgich voor een aardverschuiving. Zijn Chardonnay uit Napa Valley, Californië, versloeg niet alleen alle andere inzendingen in de blinde smaakproef, maar stootte ook de Franse châteaus van hun troon.

De creatie van een wijnmaker die geschiedenis schreef

De wijn die Grgich had ingediend voor de proeverij was afkomstig uit Napa Valley, een regio die niet bekend stond om zijn superieure wijnen. Echter, Grgich wist het potentieel van de Cabernet Sauvignon druiven uit deze regio optimaal te benutten om een wijn te produceren die zijn internationale concurrenten achter zich liet.

Het was de eerste keer dat een wijn uit de Verenigde Staten zo’n hoge erkenning kreeg op een internationaal evenement. Deze overwinning verhoogde niet alleen de status van de Amerikaanse wijnindustrie, maar het vestigde ook de reputatie van Mike Grgich als wijnmaker.

Een blijvende erfenis in de wijnwereld

Hoewel Mike Grgich niet langer fysiek aanwezig is, is zijn erfenis onuitwisbaar in de wijnindustrie. Zijn zege in Parijs en zijn streven naar het creëren van kwaliteitswijnen hebben nieuwe deuren geopend voor andere wijnlanden buiten Frankrijk.

Zijn overwinning heeft verder de weg vrijgemaakt voor een breder begrip en waardering van de diversiteit van wijn. Wijnkenners en consumenten over de hele wereld kwamen tot het besef dat uitzonderlijke wijnen ook buiten de gevestigde Franse regio’s kunnen worden geproduceerd.

De erfenis van Mike Grgich herinnert ons eraan dat grote wijnen niet gebonden zijn aan geografie, maar juist voortkomen uit toewijding, passie en kennis van het vak.
Dankzij pioniers zoals Grgich kunnen we vandaag de dag genieten van een brede variëteit aan wijnen uit verschillende delen van de wereld.

author-avatar

Over Simon Janssen

Zeker geen heilige, maar wél de inspirator achter het Buydrinks team. Simon houdt zich onledig met de technische kant van de zaak en knoopt naar eigen zeggen links aan tags, en slugs aan domeinen. Of zoiets. Volgens hem is er maar 1 ding goed aan het mislukte wijnjaar 1977: zijn neerdaling tussen de gewone mensen. En de Port van Fonseca, dat ook. Simon heeft 25 jaar ervaring op het gebied van wijn en gedistilleerd. In 2000 werd Simon Vinoloog aan de Wijnacademie en heeft hij duizenden wijnen geproefd. Naast wijn is Simon een liefhebber van Single Malt Whisky.

Terug naar overzicht