Amerikaanse wijn

In alle 50 staten van de VS wordt wijn gemaakt, inclusief Alaska en Hawaii! In Alaska worden druiven geïmporteerd. Op Maui, een van de Hawaiaanse eilanden, groeien druiven op de hellingen van de vulkaan Haleakala. De bekendste wijnstaat is natuurlijk Californië, maar ook diverse staten in het oosten van de VS hebben een bloeiende wijnindustrie. Zo komt er in de staat New York rondom de Finger Lakes al sinds de 19e eeuw wijnbouw voor. Daarnaast zijn Oregon en Washington State bekende staten waar kwalitatief goede wijn vandaag komt. Amerikaanse wijnen zijn, vanwege hun diversiteit, niet onder 1 noemer te brengen.

Klimaat en bodem

Over hét klimaat en dé bodem spreken in de VS is natuurlijk onmogelijk. Als we ons hier tot Californië beperken, heb je overigens nog een enorme diversiteit aan bodems en (microklimaten). Maar over het algemeen geldt wel dat het Californische klimaat erg geschikt is voor wijnbouw: van voorjaar tot herfst weinig regen, veel zon, en verkoelende invloed van de oceaan. Maar hoe verder landinwaarts, hoe minder merkbaar die invloed van de oceaan is. In de Central Valley, waar grote hoeveelheden bulkwijn vandaag komen, is het droog, vlak en heet. De Russian Valley is vruchtbaar, mistig en bebost. Napa Valley is weer vlak, en krijgt verkoelende lucht uit de Baai van San Francisco aangevoerd.

Geschiedenis

Wijnbouw in de VS kent een geschiedenis van veel vallen en opstaan. De Nederlandse kolonisten die zich rondom het latere New York vestigden, probeerden al wijn te maken van inheemse druivenrassen. Ook op andere plaatsen langs de oostkust werd druk geëxperimenteerd. Deze pogingen hadden echter weinig succes. De missionarissen in Spaanstalig California plantten wijnstokken, aangezien zij wijn voor de mis nodig hadden. Hier en daar zijn in Californië nog nazaten van deze eerste stokken, van de mission-druif, te vinden.

Maar pas in de 19e eeuw kwam serieuze wijnbouw goed van de grond. Het centrum lag toen rond en in San Francisco. De Californische wijnbouw kreeg een enorme terugslag door de Drooglegging in de jaren twintig en dertig, maar wist zich uiteindelijk in de tweede helft van de 20ste eeuw definitief te herstellen. Belangrijke spelers in deze ontwikkeling zijn bijvoorbeeld Robert Mondavi en de gebroeders Ernst en Julio Gallo. In Oregon en Washington State is de wijnbouw pas in de tweede helft van de 20ste eeuw van de grond gekomen.

Amerikaanse wijn nu

De Verenigde Staten staan meestal vierde in de rij van wijnproducerende landen. Het leeuwendeel daarvan komt voor rekening van Californië: bijna 90%.
De wijnregio’s zijn ingedeeld in AVA’s (American Viticultural Area). Voor iedere AVA worden regels opgesteld over afbakening, labelling, botteling van de wijnen etc…. Over het algemeen houdt een AVA geen kwaliteitsaanduiding in, wel een herkomstaanduiding.

De inwoners van de VS hebben lang een zoetere smaak in wijn gehad dan Europeanen. Mede daarom zijn bulkwijnen uit de VS vaak wat zoeter dan wij gewend zijn. Ook het gebruik van nieuw houten vaten van Amerikaans eiken, die een stevige vanillesmaak aan de wijn afgeven, is geënt op de Amerikaanse smaak. Door kwaliteitsbewuste huizen worden echter ook steeds meer voor de export geproduceerd: uitstekende wijnen met veel fruit, meestal prettig drinkbaar, maar ook regelmatig met meer complexiteit. Niet voor niets investeren veel Franse (rijke) wijnproducenten tegenwoordig in Californië, Oregon of Washington State.

Amerikaanse witte wijn

De meeste Amerikaanse witte wijn zijn afkomstig uit koelere gebieden. Vaak zijn dit de gebieden die hoger gelegen zijn, dichter bij de kust liggen of noordelijker in de Verenigde Staten. Een goed voorbeeld is Californië waar de wijngaarden dichter bij de Grote Oceaan liggen zodat de invloed van de zee de rijping van de druiven wat afremt. Dit zorgt voor een mooie frisheid in de wijnen. Enkele voorbeelden van gebieden waar hele mooi witte wijnen worden geproduceerd zijn Russian River (Californië), Oregon en Washington State. 

Amerikaanse rode wijn

De koning van alle rode wijn in zeer waarschijnlijk cabernet sauvignon en dan met name in Napa Valley. Toch worden er in andere wijngebieden maar ook van andere druiven prachtige wijnen gemaakt. Een zeer goed voorbeeld is Pinot Noir. In Oregon maar ook in Californië worden prachtige Pinot Noirs gemaakt in wat koelere plekken zoals Russian River. Pinot Noir kan absoluut niet tegen een warm klimaat omdat de druif van nature minder zuren heeft dan andere druiven. Een te warm klimaat zou een wijn produceren met een gebrek aan frisheid. Een druif die uniek is binnen de VS is Zinfandel. Deze sappige druif is een echte toegankelijke wijn.