Oostenrijkse wijn is puur, namelijk gemaakt van één druivenras. In de vier verschillende wijngebieden wordt zoete, rode en witte wijn gemaakt. De belangrijkste witte druivenrassen zijn grüner veltliner en riesling, de belangrijkste rode zijn blauer zweigelt en blaufränkisch. Ook druiven als merlot en syrah zijn populair. In 1985 werd Oostenrijk getroffen door een wijnschandaal. Er werd beweerd dat er antivries in de wijnen zat om deze voller te laten lijken. Antivries was het niet, maar de schade was geschied. Ten tijde van het anti-vriesschandaal had Oostenrijk al een vrij strenge wijnwetgeving, die daarna nog veel strenger is geworden. Enkele jaren na dit “schandaal” staat Oostenrijkse wijn weer op de kaart en hoe? In veel restaurants maar ook in veel wijnhandels vind je prachtige Oostenrijkse wijnen en kunnen deze concurreren met wijnen uit het noordelijk gelegen Duitsland.  Zelfs tot in New York zijn de wijnen doorgedronken en bestel je een “Gruve” aan de bar!

Oostenrijkse witte wijn

80% van de totale wijnproductie in Oostenrijk bestaat uit witte wijn.  De bekendste gebieden waar Oostenrijkse witte wijn wordt gemaakt zijn Niederösterreich, Weinviertel en Burgenland. Hier kom je vooral Gruner Veltliner tegen en ook Riesling. De wijn zijn erg aromatisch van karakter en hebben een droog karakter. Het beste gebied voor Gruner Veltliner is wijnregio Wachau en beslaat slechts 1.400 hectare. Het gebied 80 kilometer ten westen van de hoofdstad Wenen. De beste wijngaarden liggen direct aan de Donau en hierdoor heeft het gebied wel iets weg van de Mosel in Duitsland. 

Oostenrijkse rode wijn

Uit Oostenrijk komen naar witte wijnen ook prachtige rode wijn. Het karakter van deze wijn is te vergelijken met rode Bourgognes of Duitse rode wijnen van Baden. Bekende blauwe druivenrassen zijn Zweigelt, Blaufränkisch en Sankt Laurent. Zweigelt de bekendste van de drie.