Je treft ze nog niet in de supermarkten, maar de Hongaarse wijnen komen eraan! De afgelopen jaren zijn in Nederland steeds meer importeurs van Hongaarse wijnen actief geworden. De wijnen worden steeds beter beoordeeld, en het aanbod neemt toe.

Klimaat en bodem

Hongarije heeft een continentaal klimaat, waarbij de grote Pannonische laagvlakte een belangrijke rol speelt. De klimatologische omstandigheden zijn gunstig voor de wijnbouw, mede dankzij de noordelijke ligging. Hierdoor kunnen gebalanceerde aromatische witte en krachtige, volle rode wijnen gemaakt worden. Aangezien Hongarije 22 verschillende wijnbouwgebieden kent, kunnen we niet spreken van één karakteristieke bodem. Alles komt voor: löss, klei, zand, leisteen, vulkanisch gesteente etc…

Geschiedenis van Hongaarse wijn

De Romeinen zijn verantwoordelijk voor de eerste wijnbouw in Hongarije. De roerige geschiedenis van het land heeft daarna niet verhinderd dat er een rijke wijnbouwtraditie is ontstaan, waarbij de zoete wijnen uit Tokaj wel een heel belangrijke rol spelen. Zij waren zo geliefd aan de Europese hoven dat de zoete Tokaj ook wel vinum regum, rex vinorum, oftewel ‘wijn der koningen, koning van de wijnen’, werd genoemd. Die uitspraak kwam van Franse koning Lodewijk XV, die Madame de Pompadour een glaasje Tokaji aanbood. Het communistische regime in de 20ste eeuw heeft de wijnbouw geen goed gedaan. Hongarije bleef wijn produceren, en was zelfs de grootste exporteur binnen het Oostblok. Het ging echter om hoeveelheden, niet om kwaliteit. Deze kwaliteit keerde gelukkig terug na de val van de IJzeren Gordijn en de komst van buitenlandse investeerders. De Hongaarse wijnbouw zoals we die nu leren kennen, stamt dan ook eigenlijk pas uit het laatste decennium van de 20ste eeuw.

Hongaarse wijn nu

Belangrijks wijnstreken zijn onder andere Szekszárd, voor rode wijnen; Somló, waar de vulkanische bodem een bepalende factor is; Balaton, rondom het grote meer; Eger, dat niet alleen maar Stierenbloed meer maakt; en Tokaji, waar nog steeds prachtige zoete wijnen vandaag komen. Zowel inheemse druiven als internationale doen het goed in Hongarije. Vooral met droge witte wijnen van furmint en hárslevelü maakt het land furore. De rode wijnen van kékfrankos, kadarka en assemblages met internationale druiven doen het ook erg goed.