Bij Griekse wijn denk je misschien al snel aan de retsina die je op vakantie op de Griekse eilanden dronk. Deze harswijn is nog steeds een specialiteit, maar gelukkig worden er in Griekenland ook prachtige wijnen gemaakt die meer bij de ‘algemene’ smaak passen. Je ziet de wijnen mondjesmaat in Nederland, maar ze zijn er wel degelijk.

Geschiedenis

De wijnbouw in Griekenland is zo ongeveer de oudste van Europa. De wijnstok reisde vanuit Klein-Azië naar het westen, en deed op zijn reis als eerste de stadsstaten van de oude Grieken aan. Denk maar aan de Griekse mythologie, die vol zit met verhalen over dronken goden en feesten van Dionysos, de god van de wijn. In de Middeleeuwen kwamen er zware zoete wijnen uit onder andere Monemvasia, een havenstad op de zuidpunt van de Peloponessos. Van 1453 tot circa 1820 heersten de Turken over Griekenland, waardoor de wijnbouw enorm in het slop raakte. Toen de grote druifluisepidemie over Europa losbarstte, kon Griekenland eerst van de druivenschaarste in het westen profiteren. Maar ook dit land viel tenslotte ten prooi aan het vraatzuchtige beestje. In de 20ste eeuw krabbelde de wijnbouw weer op, en leverde tot de jaren ’60 vooral uiterste goedkope bulkwijnen die bijvoorbeeld in Nederland gemengd en gebotteld werden. Maar net als in veel andere landen bracht de toetreding tot de EU een kentering. En inmiddels zijn moderne wijnmakers ook hier druk bezig interessante, kwalitatieve wijnen op de markt te brengen.

Klimaat en bodem

Kalk en leem zijn kenmerkende bodemsoorten voor Griekenland. Doordat het leem vaak bovenop kalksteenstructuren ligt, vindt vanuit de bodem een gestage aanvoer van vocht plaats. Dat vocht is afkomstig van de hogere gelegen berghellingen. De zomers in Griekenland zijn heet en droog, de winters mild en nat. Voeg daar nog de winden van zee en de geschikte bodems aan toe, en je hebt een land dat zich uitstekend leent voor kwaliteitswijnbouw.

Griekse wijnen nu

Zowel internationale als honderden inheemse druivenrassen worden in Griekenland verbouwd. Beide leveren uitstekende resultaten. Een gebied waar veel met internationale druivenrassen als cabernet sauvignon wordt gewerkt, is het noordoosten, in Macedonië en Tracië, tegen de Turkse grens aan. In dit gebied komen ook veel moderne, grote wijnmakerijen voor.

Op de eilanden staan vaak nog hele bijzondere druivenrassen, zoals robola, of de bekende assyrtiko van Santorini. Een voordeel van Griekse wijnen is dat zij vaak gelabeld zijn in het Frans of Duits. Dat vergemakkelijkt de verkoop in het buitenland.