Hét wijnland was en is nog altijd Frankrijk. Het is het land met de grootste wijnproductie ter wereld en de beroemdste wijngebieden. Het aantal gebruikte druivenrassen is enorm, en bijna ieder gebied in Frankrijk heeft wel zijn eigen wijn. Voor de consument niet altijd makkelijk, zeker niet omdat de Franse wijnwetgeving niet speciaal consumentvriendelijk is.

Klimaat en bodem in Frankrijk

Het klimaat en de bodem variëren sterk in Frankrijk: bij Bordeaux is het vlak, bestaat de bodem uit klei en keien en overheerst de invloed van de Atlantische oceaan. In de Languedoc en Roussillon is het heet, droog en varieert de bodem van rotsig tot zanderig. Uiteraard heeft hier de Middellandse Zee zijn invloed. In de Beaujolais zijn de granietbodems de beste ondergrond voor de druiven, en is het heuvelig en bossig. En in de Champagne zit krijt in de bodem, glooien de hellingen en regent het vaker dan elders.
Al die verschillende omstandigheden, gecombineerd met diverse druivenrassen, zorgen voor de enorme verscheidenheid aan Franse wijnen. Wit, rood, rosé, zoet, droog, mousserend, versterkt: je vindt het allemaal in Frankrijk.

Geschiedenis van Franse wijn

De eerste wijnstokken zijn er waarschijnlijk door Griekse immigranten in de omgeving van Narbonne geplant. De Romeinen volgden al snel en breidden de wijnbouw uit langs onder andere de Rhône. In de Middeleeuwen waren het de kloosters die het noodzakelijke onderhoud aan de wijngaarden verzorgden. Uiteraard om zowel voor de erediensten als voor de maaltijd te kunnen beschikken over voldoende wijn.

De hoogtijdagen van de Franse wijnexporten begonnen in de late Middeleeuwen. Wijnen uit Bordeaux en Bourgogne, later aangevuld met de mousserende wijnen uit de Champagne, bepaalden tot de Tweede Wereldoorlog de Franse wijnhandel. Veel bulkwijn kwam ook toen al uit het diepe zuiden, waar de haven van Séte een grote rol speelde.

Franse wijn nu

Pas met de opkomst van landen als Australië, Zuid-Afrika, Argentinië en Chili aan het eind van de 20ste eeuw moest Frankrijk zijn dominante positie als wijn-wereldleider gaan herbezien. De Franse wijnindustrie is de laatste decennia dan ook in stormachtig vaarwater gekomen. Niet in de laatste plaats omdat ook de EU een stevige vinger in de pap wil wat betreft regelgeving.

Ondanks dit alles is Franse wijn in Nederland nog steeds favoriet en vormen Franse wijnen by far het grootste deel van de Nederlandse wijnimport.