Nog niet zo bekend, maar wel in opkomst: wijnen uit Brazilië. Frisse sauvignon blanc, mooie rode wijnen van cabernet sauvignon, merlot en tannat bijvoorbeeld. Het meest geroemd wordt Brazilië op dit moment om zijn mousserende wijnen, waar vaak ook wat muskaatdruiven in verwerkt worden. In Nederland en België zijn ze mondjesmaat te verkrijgen, maar wie goed om zich heen kijkt, vindt zeker een paar gespecialiseerde importeurs.

Klimaat en bodem

De Braziliaanse wijngaarden liggen hoofdzakelijk in het uiterste zuiden van het land. De gemiddelde zomertemperatuur ligt hier rond de 20 ºC, ’s winters daalt het kwik tot de 10 ºC Vooral het achterland van havenstad Porto Alegre is inmiddels bekend als wijngebied. Hier ligt de wijnroute de Vale do Vinhedos, in het gebied Serra Gaúcha. Ver in het noorden, met een subtropisch klimaat en zeker twee oogsten per jaar, vind je de Vale do São Francisco. Hier is het droog en heet; irrigatie is noodzakelijk.

Geschiedenis

De Braziliaanse wijnbouw is opgezet in de 19e eeuw door Italiaanse immigranten. De productie was alleen voor eigen consumptie. Dat is eigenlijk nog steeds zo. Pas sinds een tiental jaar zijn er producenten die zich op export richten.

In Brazilië staan nog veel hybride druivenrassen, aangeplant in het verleden. Deze hybride druivenrassen zijn beter bestand tegen het vochtige klimaat, maar leveren wijnen met een aparte smaak. Voor de exportwijnen wordt steeds meer vitis vinifera aangeplant, de druivenrassen zoals wij die kennen: chardonnay, sauvignon blanc, cabernet sauvignon, merlot etc…

Brazilië nu

Om de wijnindustrie van Brazilië te bevorderen, werd in 1998 het Braziliaanse Wijninstituut opgericht, Ibravin. Het instituut stelt korte en lange termijnplannen voor de wijnsector op, geeft informatie en ondersteuning aan de wijnbouwers. Op steeds meer beurzen en evenementen is Braziliaanse wijn aanwezig, en zelfs in de supermarkt tref je in Nederland al Braziliaanse wijn. Een land om in te gaten te houden!