Australische wijn

Australië behoort tot de modernste wijnlanden ter wereld. Veel moderne technologie, voor het produceren van Australische wijn,  die nu wereldwijn in de wijngaard en de kelder wordt toegepast, is ontwikkeld in Australië. De wijnmakers van het land staan open voor onbeperkt experimenteren, en hun kennis en kunde hebben zij als flying winemakers inmiddels ruimschoots met de rest van de wijnwereld gedeeld. Hierdoor heeft wijn uit Australië een flinke impact gehad op de wijnproductie wereldwijd.

Klimaat en bodem

Australië is een heet continent, dat voor een groot deel uit woestijn bestaat. Wijnbouw komt dan ook alleen voor in het zuiden, in een 5000 km brede band die van oost naar west loopt. Er zijn vier grote wijngebieden: New South Wales, rond Sydney en Canberra; Victoria, rond Melbourne; South Australia, rond Adelaïde; en Western Australia, rond Perth. Daarnaast komt uitstekende wijn uit Tasmanië.

De bodems verschillen enorm binnen deze gebieden. Beroemd is bijvoorbeeld de terra rossa-bodem rond Coonawarra, die topkwaliteit Cabernet Sauvignon levert. Van groot belang zijn ook de grote rivieren, vooral in New South Wales, Victoria en South Australia. Zij zorgen voor wateraanvoer, maar hebben ook invloed op zaken als mistvorming, waardoor botrytiswijnen mogelijk zijn in Australië. Irrigatie van wijngaarden is in grote delen van Australië nodig.

Bekende Australische wijngebieden

 

Geschiedenis van Australische wijn

De eerste wijnstokken werden in 1788 in de omgeving van Sydney aangeplant door Arthur Philip, gouverneur van de Engelse strafkolonie. Echter pas sinds 1815 is van enig succes in de aanplant sprake, toen John Macarthur geschikte stekken uit Madeira, Frankrijk en van de Kaap naar Australië meebracht. Tussen het begin van de 19e eeuw en circa 1970 zijn in Australië voornamelijk versterkte portachtige wijnen gemaakt. Dat was waar de Engelse markt om vroeg. Pas met de komst van Duitse immigranten naar de Barossa Valley, in South Australia, zijn serieuze tafelwijnen, bijvoorbeeld Riesling, in Australië beschikbaar gekomen.

Australische wijn nu

De huidige Australische wijnindustrie is vooral het product van de toegenomen exportmogelijkheden en toenemende vraag naar tafelwijnen van na 1970. En die groei zet zich nog steeds door: in 1995 waren er slechts 900 wineries, in 2005 waren dat er al 1900. Tachtig procent van de wijnbouw is in handen van grote multinationale bedrijven. Australië is ook het land van de merkwijnen. Terwijl in Europa vaak de wijngebieden centraal staan (een Bordeaux, een Rioja, een Moezelwijn, een Champagne), zijn het in Australië de merken die de naam hebben. Denk aan Yellow Tail, Hardys, Jacob’s Creek, Penfolds. Veel van deze wijnen bieden dan ook jaar in jaar uit dezelfde kwaliteit. Dit wordt onder meer bereikt door de druiven van overal aan te kopen, niet noodzakelijkerwijs uit één gebied.

De bekendste wijnen van Australië zijn de zogenaamde ‘varietals’, wijnen van één druivensoort: Shiraz, Cabernet Sauvigon, Chardonnay, Riesling bijvoorbeeld. Daarnaast maken de blends ook opgang, en wordt er steeds meer naar de invloed van bodem en microklimaat gekeken (terroir).

Bekende Australische wijn

Ondanks dat Australische wijn heel veel in Nederland wordt gedronken, als je bijvoorbeeld vergelijkt met Zuid-Afrikaanse en Chileense wijn, heb je waarschijnlijk wel ooit een Australische wijn gezien of gedronken.  In veel slijterijen en supermarkten worden namelijk bekende Australische wijnen verkocht. Vaak van grote wijnhuizen die gericht zijn op wereldwijde verkoop. De kleinere wijnhuizen vind je bijna niet terug in Nederland omdat de wijnen veelal in Australië zelf worden geconsumeerd. Een aantal zeer bekende Australische wijnhuizen zijn Lindemans, Jacob’s Creek en Penfolds. Deze laatstgenoemde brengt Penfolds Grange op de markt, deze topwijn is de duurst geveilde Australische wijn ooit. Een fles Penfolds Grange uit 1951 werd ook geveild voor ruim 122.001 US dollar. 

Witte Australische wijn

Australische witte wijn is afkomstig van de wat hoger gelegen gebieden, of de gebieden dichter bij de kust. Voor het produceren van een frisse witte wijn in een warm klimaat is het noodzakelijk dat de druiven hun frisheid behouden. Dit kan alleen in gebieden waar de temperatuur in de nacht flink afneemt. Hierdoor zijn de bergketens en de oceaan in Australië het perfecte gebied voor witte druiven. Bekende gebieden was goede witte wijnen vandaan komen zijn Clare Valley, Hunter Valley maar ook Tasmanie. De bekendste witte wijnen worden gemaakt van Chardonnay, Riesling, Semillon en Pinot Gris

Rode Australische wijn

De meest aangeplante druif in Australië is Shiraz, in Frankrijk bekend als Syrah. Shiraz heeft een wat fruitiger en zwoeler karakter. Andere rode Australische wijnen worden gemaakt van Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, en Grenache. Australische wijnen hebben vaak een hint van zwarte peper in de neus. De beste rode Australische wijn zijn iconisch zoals de wijnen van Penfolds. De meeste Australische wijnen zijn modern gemaakt, wat betekent dat de wijn op een haast “technische” wijze wordt geproduceerd. Hierdoor zijn wijnmakers in staat om het maximale uit de druif te halen, dat ten goede komt aan de geur en smaak. Hierdoor ruiken en smaken rode wijnen uit Australië vaak een “jammy”, dus naar jam. Alle geuren en smaken zijn gevangen in de wijn en geven het unieke karakter weer van Australische wijn.