Argentijnse wijn

Argentinië is de grootste wijnproducent van Zuid-Amerika. Dat we daar in Europa nog niet zoveel van merken, heeft bijvoorbeeld te maken het feit dat Argentijnse wijn voor bijna 90% in het land zelf wordt opgedronken. Daarnaast heeft het land vrij lang in een politiek isolement verkeerd. Binnenlandse onrust en corruptie hebben dat isolement nog versterkt. Stimulansen om kwalitatief een omslag te maken, waren er niet.

Klimaat en bodem

Wijnbouw komt in Argentinië vooral voor aan de voet van de Andes. Droge en zonnige dagen zijn de regel. Om de hitte van de vlakte te ontvluchten, worden de wijngaarden ook hoger in de bergen aangelegd. Door die hoge ligging van de wijngaarden zijn de luchtvochtigheid en de gemiddelde temperatuur redelijk laag. Hierdoor kunnen de druiven een mooie balans in zuren en aroma’s ontwikkelen, maar krijgt ook ongedierte weinig kans. Dit is een van de redenen dat Argentinië veel biologische wijnen produceert. De Andes zorgt verder voor het benodigde irrigatiewater. Zonder smeltwater zou het hier aan de oostzijde van de Andes anders veel te droog zijn.

Geschiedenis van Argentijnse wijn

De eerste wijnstokken in Argentinië werden volgens de overlevering in 1566 door Padre Cedron geplant, vlakbij de stad Mendoza. Maar pas met de komt van Italiaanse, Spaanse, Duitse en Franse immigranten in de 19e eeuw kreeg de wijnindustrie enige omvang van betekenis. Bovendien woonden (en wonen) de meeste mensen in het oosten van het land, rondom Buenos Aires. Zonder verbindingsroute – bijvoorbeeld in de vorm van een spoorlijn – van oost naar west was het moeilijk de wijn te vervoeren. Die spoorlijn werd pas in de tweede helft van de 19e eeuw aangelegd.

Argentijnse wijn nu

Het centrum van de wijnindustrie ligt in de provincie Mendoza. Maar ook in de provincies Salta en La Rioja wordt de laatste decennia hard gewerkt aan de uitbouw van een kwalitatief hoogwaardige wijnindustrie die wijnen oplevert die geschikt zijn voor de internationale markt. Het grootste deel van de wijn wordt gemaakt door grote bedrijven. Vooral met het rode druivenras malbec heeft Argentinië een belangrijke troef in handen. In geen land ter wereld levert de pure malbec zulke fraaie wijnen. Daarnaast is de witte torrontes belangrijk. Deze druivensoort levert aromatische wijnen die wel iets van Gewurztraminer weg hebben.

Argentijnse witte wijn

Argentinië is bekend vanwege haar krachtige rode wijnen.  Alleen er staan ook veel witte druivenrassen aangeplant. Zo De beste gebieden voor witte wijnen zijn Valle del Uco in Mendoza; hier vind je met name Chardonnay, Semillon en Sauvignon Blanc. Deze wijnen zijn altijd zeer aromatisch en fris. In Patagonia vind je met name Viognier en Torrontés. De laatstgenoemde is een kruidige frisse witte wijn met rijpe aroma’s. Deze druif stamt af van  criolla chica en de muscat of Alexandria. In veel wijnen van torrontés herken je vaak een beetje het geparfumeerde karakter van de muscat druif. 

Argentijnse rode wijn

Rode wijn uit Argentinië is vaak vol en sappig met een grote intensiteit en karakter. Vooral de Malbec druif is erg populair en de nationale trots van de Argentijnse wijnbouw. De druif levert krachtige en vlezige wijnen op met aroma’s van rijp rood fruit, zoethout en soms wat aroma’s van tabak. De meeste wijnen zijn geen bewaarwijnen met malbec van goede kwaliteit kan wel 10 tot 15 jaar bewaard worden.