Wijn is in de afgelopen jaren enorm gegroeid en veel mensen genieten ervan! Bijna overal ter wereld wordt wijn geproduceerd. Op elk continent vind je wijngaarden. Ieder wijnland heeft zijn unieke karakter. Van de klassieke wijnen uit Frankrijk tot het vernieuwende wijnland Chili. We hebben een overzicht voor je gemaakt van de belangrijkste wijnlanden.

Duitsland

Duitsland staat bekend om de veelzijdigheid aan wijnbouwgebieden, klimaten en druivenrassen. Als gevolg hiervan word er een breed scale aan witte- en rode Duitse wijnen geproduceerd. Vandaag de zijn vooral Riesling en Spätburgunder populair bij de liefhebbers van Duitse wijnen. Voorheen stond Duitsland vooral bekend om zijn lichtzoete witte wijn, echter nu is de kwaliteit van deze wijn uitmuntend te noemen en worden deze wijnen wereldwijd geroemd. Een bekend voorbeeld zijn de wijnen uit de Moezel.

Duitse wijn
Franse wijn

Frankrijk

Frankrijk is een van de beste wijnlanden ter wereld. Van uitmuntende klassiekers zoals Chablis, Pauillac en Pouilly-Fumé tot populaire varietals zoals Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Merlot en Chardonnay. Maar ook champagne, de beroemdste mousserende wijn ter wereld! Er zijn tal van heerlijke wijnen om te ontdekken in Frankrijk; je zult altijd geïnspireerd raken door hun kwaliteit en verrassende karakter.

Italië

Er is geen land ter wereld waar de diversiteit aan streken, druivenrassen en wijnsoorten zo divers is als in Italië. Hierdoor is Italië zelfs voor doorgewinterde wijnkenners soms nog steeds een mysterie. Van barolo in het noorden, chianti en brunello in Toscane, tot de zondoorstoofde primitivo en negroamaro in Puglia. Vergeet ook de wereldberoemde amarone niet.

Italiaanse wijn
Oostenrijkse wijn

Oostenrijk

Als je aan Oostenrijk denkt, denk je niet gelijk aan wijn. Toch heeft dit land een aantal prachtige wijnen gemaakt dankzij het koele klimaat. Blauer Zweigelt en Grüner Veltliner zijn de meest populaire wijnen van dit land. De meeste wijnen worden gemaakt in het oosten van het land zoals wijngaarden langs de Donau en Burgenland waar ook Eiswein wordt gemaakt. 

Portugal

Veel mensen denken bij Portugal direct aan port, maar het land beschikt over een veelzijdiger wijnindustrie dan je misschien zou verwachten. Er worden al meer dan 200 inheemse druivenrassen geteeld sinds de 14e eeuw! De Portugese wijnhandel kreeg een enorme opsteker door de toetreding van Portugal tot de EU in 1986. Om te concurreren met andere bekende wijnlanden moderniseerde het land zijn wijnbouw en dat resulteerde naar het verhoogde exportniveau dat we vandaag kennen! Ontdek zelf wat Portugese wijnen zo beroemd maakte met druivenrassen zoals Vinho Verde of Tempranillo (ook wel Aragonez genoemd!).

Portugese wijn
Spaanse wijn

Spanje

Spanje is een klassiek wijnland in Europa. Met de meeste wijngaarden in de wereld en als derde grootste producent van wijn ter wereld (na Italië en Frankrijk), is er veel te vinden wat betreft Spaanse wijn! Door het grote aantal verschillende klimaten, is er voor ieder wat wils: van regenachtig en gematigd zonnig in het noordwesten tot zeer warm en droog in het zuiden. Er worden verschillende druivenrassen verbouwd, zoals de verdejo en garnacha. Bekijk ons aanbod Spaanse wijnen.

Wijnlanden buiten Europa

Argentinië

Als het grootste wijnproducerende land van Zuid-Amerika is deze regio rijk aan topwijnen met internationale allure. Argentinië is tevens het op 4 na grootste wijnproducerende land ter wereld. Met zijn overwegend droge en zonnige klimaat, is dit klimaat uitermate gunstig voor de wijnbouw waardoor veel vooruitstrevende wijnmakers optimaal hun druiven kunnen benutten en de lekkerste malbec (of andere) wijnen produceren.
Argentijnse wijn
Australische wijn

Australië

In Australië worden heerlijke wijnen gemaakt, vooral rondom Sydney in het Zuidoosten. De Australische wijnbouwindustrie bestaat al sinds 1788, maar heeft pas in 1985 zijn weg gevonden naar de internationale markt. Gelukkig maar, want de zachte, fruitige Australische wijnen waaronder Pinot Noir en Sémillon zijn de moeite waard om te proberen!

Chili

Chili heeft een gunstig klimaat en is ideaal voor wijnproductie. In de afgelopen decennia hebben de Chileense regering en Franse en Amerikaanse wijnbouwers enorm geïnvesteerd in de sector, wat heeft geleid tot een fundamentele hermodernisering. Met behulp van de nieuwste technologieën produceren ze nu heerlijke fruitige wijnen, zoals de carmenère die geprezen worden over de hele wereld.
Chileense wijn
Nieuw-Zeelandse wijn

Nieuw-Zeeland

Tot 1960 was alcoholconsumptie in Nieuw-Zeeland heel streng gereguleerd, waardoor wijn niet in supermarkten of restaurants mocht worden verkocht. Na dat jaar kende de wijnbouw echter een enorme groei en Nieuw-Zeeland transformeerde zich naar een belangrijke wereldproducent. In het bijzonder staan de frisse, sappige sauvignon blancs bekend om hun speciale smaak en winnen vaak prijzen.

Verenigde Staten

Er wordt wereldwijd overal wijn geproduceerd, maar Californië is de nummer één in de VS. Het klimaat van de staat is perfect voor druiven en biedt goede prijzen op kwaliteitswijnen. Shiraz, merlot en chardonnay zijn populaire wijnen uit Californië. Geniet van de heerlijke fruitige aroma's in elk glas!
Amerikaanse wijn
Zuid-Afrikaanse wijn

Zuid-Afrika

Al voor drie eeuwen worden er in Zuid-Afrika prachtige wijnen gemaakt. Dankzij de afschaffing van de Apartheid zijn sommige Zuid-Afrikaanse wijnen nu wereldberoemd! Denk bijvoorbeeld aan de chenin blanc en pinotage, twee heerlijk smakende wijnsoorten. Bovendien, als je een dagje naar de wijnregio Robertson gaat, kunnen de lokale wijnhuizen je gratis proeven laten smaken!