Whisky

Whisky en spijs

Kun je single malt whisky en spijs, net zoals wijn, met elkaar combineren? Het antwoord is ja! Maar je moet wel weten wat je doet. Maar wanneer je de basale wetten in acht neemt kun je de meest formidabele en heftige combinaties maken. Het gaat erom dat je whisky en een bepaalde spijs samen laat gaan en elkaar als het ware met elkaar laat praten.

Eigenlijk geldt daarbij hetzelfde als bij een vriendschap. Primair moet je wat gemeen hebben met elkaar. Vervolgens kun je contrasten ervaren en ook daarvan genieten. Complementeren én contrasteren, daar draait het om bij whisky en eten. Het maken van goede matches is daarbij minder moeilijk dan je denkt. Grof gezegd kun je lichte spijzen het beste combineren met jonge, elegante whisky’s en zwaardere kost met oudere, steviger whisky’s.

Bekende combinaties zijn bijvoorbeeld Talisker met gerookte zalm en Balvenie Double Wood met crème brûlée of tiramisu. Of vlees van de grill of stoofpot met Bowmore 15. Op internet kun je talloze recepten vinden waarbij whisky en spijzen perfect samengaan. En je kunt natuurlijk zelf ook gaan experimenteren. Zo kwam ik er ooit achter dat de Nectar d’Ôr van Glenmorangie een hemelse combinatie vormt met Thaise Tom Kha Kai soep: sweet & spicy in zijn meest ultieme vorm!

author-avatar

Over Simon Templar

Zeker geen heilige, maar wél de inspirator achter het Buydrinks team. Simon houdt zich onledig met de technische kant van de zaak en knoopt naar eigen zeggen links aan tags, en slugs aan domeinen. Of zoiets. Volgens hem is er maar 1 ding goed aan het mislukte wijnjaar 1977: zijn neerdaling tussen de gewone mensen. En de Port van Fonseca, dat ook. Simon heeft 25 jaar ervaring op het gebied van wijn en gedistilleerd. In 2000 werd Simon Vinoloog aan de Wijnacademie en heeft hij duizenden wijnen geproefd. Naast wijn is Simon een liefhebber van Single Malt Whisky.

Terug naar overzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *