Nieuws, Whisky review

Wat is Amerikaanse single malt whisky?

What Is American Single Malt Whiskey? - Tasting Table

Amerikaanse Single Malt Whiskey: Een uitgebreide uitleg

Liefhebbers van fijne whiskey’s, opgelet! Je hebt waarschijnlijk gehoord van de weelderige, complexe single malts uit Schotland en Ierland. Maar ken je de Amerikaanse single malt whiskey al? Deze dynamische categorie neemt de whiskywereld stormenderhand over. Door een combinatie van innovatie, proefvaardigheid en respect voor traditie, hebben Amerikaanse distilleerders unieke single malts gecreëerd die het verdienen om geproefd te worden.

Wat is Amerikaanse Single Malt Whiskey?

Amerikaanse Single Malt Whiskey (ASMW) is een term die verwijst naar whiskey die volledig gemaakt is van gemoute gerst, bij één distilleerderij, in de Verenigde Staten. ASMW is, in tegenstelling tot de traditionele bourbon, niet gebonden aan strikte productieregels, waardoor er ruimte is voor creativiteit en innovatie.

Ondanks het gebrek aan een wettelijke definitie, bestaat er toch een vrijwillige standaard die distilleerders kunnen volgen, bekend als de “American Single Malt Whiskey Commission” (ASMWC). Deze standaard legt een eis op dat de whiskey gemaakt moet zijn van 100% gemoute gerst, gedistilleerd bij één distilleerderij, gerijpt in eikenhouten vaten van niet meer dan 700 liter en gedistilleerd tot minder dan 80% alcohol.

De unieke smaak

Wat maakt Amerikaanse single malt whiskey dan zo uniek? Het zit hem allereerst in de benutting van het gevarieerde Amerikaanse klimaat. Verschillende regio’s in de VS hebben uiteenlopende klimaten, die elk hun unieke karakter aan de whiskey geven. Daarnaast is er veel creativiteit in het productieproces; van peating met lokale turf tot rijpen in wijnvaten, distilleerders experimenteren volop.

Vooruitblik

Hoewel de Amerikaanse single malt whiskey sector nog in opkomst is, is er al veel interesse van zowel distilleerders als consumenten. Met de creativiteit en veelzijdigheid in de productieprocessen, samen met het respect voor de traditionele methoden, kan de Amerikaanse single malt een blijvende indruk achterlaten op de whiskywereld.

Conclusie

De Amerikaanse Single Malt Whiskey is een prachtige toevoeging aan het wereldwijde whiskylandschap. Met unieke smaken, innovatieve productiemethoden en een passie voor het ambacht, is het tijd om deze “pudel broad-shouldered” Amerikaanse whiskey onder de loep te nemen. Dus de volgende keer dat je je whiskyglas vult, overweeg dan een American single malt en ervaar het zelf.

author-avatar

Over Simon Janssen

Zeker geen heilige, maar wél de inspirator achter het Buydrinks team. Simon houdt zich onledig met de technische kant van de zaak en knoopt naar eigen zeggen links aan tags, en slugs aan domeinen. Of zoiets. Volgens hem is er maar 1 ding goed aan het mislukte wijnjaar 1977: zijn neerdaling tussen de gewone mensen. En de Port van Fonseca, dat ook. Simon heeft 25 jaar ervaring op het gebied van wijn en gedistilleerd. In 2000 werd Simon Vinoloog aan de Wijnacademie en heeft hij duizenden wijnen geproefd. Naast wijn is Simon een liefhebber van Single Malt Whisky.

Terug naar overzicht