Het is ooit bij wet bepaald dat whisky minimaal drie jaar vatrijping moet hebben gehad om verkocht te mogen worden. Vaten waren primair bedoeld om whisky/spirit op te slaan en te transporten. Maar in de loop van de tijd kwam men erachter dat houten vaten invloed hadden op de smaak van de spirit. Dat komt doordat de spirit, door het contact met het hout, zachter en complexer wordt. Waarbij kleinere vaten een sterkere en snellere werking hebben dan grote vaten. Dat komt doordat bij kleine vaten de spirit verhoudingsgewijs en qua oppervlakte meer contact heeft met het hout.
De meeste single malt whisky’s krijgen een basale rijping op ex-bourbon vaten uit de VS. Deze geven zachte zoete tonen aan de whisky waarbij je kunt denken aan honing, vanille en kokosnoot. Whisky’s die alleen rijping hebben gehad op ex-bourbon vaten zijn vaak wat lichter van kleur. En dan zijn er Europese sherryvaten die worden gebruikt om whisky’s langer in te laten rijpen en te finishen. Deze vaten geven de whisky kruidige en fruitige tonen en veroorzaken een meer donkere kleur.
En er zijn talloze andere vaten die ieder weer hun eigen werking hebben waarmee unieke whisky’s ontstaan. Vaten waar bijvoorbeeld Sauternes, Moscatel of Port in heeft gezeten. Er valt wat dat aangaat heel wat te ontdekken. Het belangrijkste advies: wees nieuwsgierig, kritisch en ga altijd uit van wat je zelf lekker vindt!