Whisky

Wat in het whisky vat zit…

Het is ooit bij wet bepaald dat whisky minimaal drie jaar vatrijping moet hebben gehad om verkocht te mogen worden. Vaten waren primair bedoeld om whisky/spirit op te slaan en te transporten. Maar in de loop van de tijd kwam men erachter dat houten vaten invloed hadden op de smaak van de spirit. Dat komt doordat de spirit, door het contact met het hout, zachter en complexer wordt. Waarbij kleinere vaten een sterkere en snellere werking hebben dan grote vaten. Dat komt doordat bij kleine vaten de spirit verhoudingsgewijs en qua oppervlakte meer contact heeft met het hout.

De meeste single malt whisky’s krijgen een basale rijping op ex-bourbon vaten uit de VS. Deze geven zachte zoete tonen aan de whisky waarbij je kunt denken aan honing, vanille en kokosnoot. Whisky’s die alleen rijping hebben gehad op ex-bourbon vaten zijn vaak wat lichter van kleur. En dan zijn er Europese sherryvaten die worden gebruikt om whisky’s langer in te laten rijpen en te finishen. Deze vaten geven de whisky kruidige en fruitige tonen en veroorzaken een meer donkere kleur.

En er zijn talloze andere vaten die ieder weer hun eigen werking hebben waarmee unieke whisky’s ontstaan. Vaten waar bijvoorbeeld Sauternes, Moscatel of Port in heeft gezeten. Er valt wat dat aangaat heel wat te ontdekken. Het belangrijkste advies: wees nieuwsgierig, kritisch en ga altijd uit van wat je zelf lekker vindt!

author-avatar

Over Simon Janssen

Zeker geen heilige, maar wél de inspirator achter het Buydrinks team. Simon houdt zich onledig met de technische kant van de zaak en knoopt naar eigen zeggen links aan tags, en slugs aan domeinen. Of zoiets. Volgens hem is er maar 1 ding goed aan het mislukte wijnjaar 1977: zijn neerdaling tussen de gewone mensen. En de Port van Fonseca, dat ook. Simon heeft 25 jaar ervaring op het gebied van wijn en gedistilleerd. In 2000 werd Simon Vinoloog aan de Wijnacademie en heeft hij duizenden wijnen geproefd. Naast wijn is Simon een liefhebber van Single Malt Whisky.

Terug naar overzicht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *