Whisky

Ui, peer en lantaarnpaal, soorten distilleerketels

Distilleerketels zijn eigenlijk altijd van koper gemaakt. Je hebt er vast wel eens eentje gezien op een foto. Koper is een bijzonder materiaal. Het is makkelijk te vormen en speelt een rol bij het ontstaan van aroma’s. Het koper werkt als een katalysator en zorgt ervoor dat het ontstaan van aroma’s wordt versneld wanneer de zuren uit het water in contact komen met de alcohol. In whisky zitten werkelijk honderden aroma’s waarvan wij er slecht rond de twintig kunnen herkennen.

Een distilleerketel kent drie basale vormen: de uit, de peer en de lantaarnpaal. De vorm van de ketel heeft invloed op de dikte/dichtheid van een distillaat. Je moet je voorstellen dat er vloeistof in de ketel zit die verdampt. In een korte, dikke ketel kunnen er veel dampen bovenin komen en condenseren. Zo ontstaat vaak een wat dikker distillaat. Dat kun je zien en proeven. Je kunt het zien aan het glas waarin je de whisky schenkt waarbij de whisky meer plakt en traant. En de whisky is anders qua mondgevoel. Door de dikte blijft er ook meer plakken waardoor de intensiteit hoger is.

Lange ketels, zoals die van de single malt whisky Glenmorangie, zorgen ervoor dat er meer dampdeeltjes terugvallen (zogenaamde reflux) en alleen hele zachte, kleine deeltjes de top bereiken en condenseren. Met een zachter en dunner distillaat als resultaat. Uiteindelijk draait het weer om één ding namelijk jouw persoonlijke smaak of je stemming van dat moment. Want een dikke, rokerige whisky wordt na een koude strandwandeling door veel mensen gewaardeerd…

author-avatar

Over Simon Janssen

Zeker geen heilige, maar wél de inspirator achter het Buydrinks team. Simon houdt zich onledig met de technische kant van de zaak en knoopt naar eigen zeggen links aan tags, en slugs aan domeinen. Of zoiets. Volgens hem is er maar 1 ding goed aan het mislukte wijnjaar 1977: zijn neerdaling tussen de gewone mensen. En de Port van Fonseca, dat ook. Simon heeft 25 jaar ervaring op het gebied van wijn en gedistilleerd. In 2000 werd Simon Vinoloog aan de Wijnacademie en heeft hij duizenden wijnen geproefd. Naast wijn is Simon een liefhebber van Single Malt Whisky.

Terug naar overzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *