Whisky, Whisky review

Beste 5 Islay Whisky’s onder de 100 euro

Iedereen in de wereld van whisky denkt anders over geturfde en gerookte Islay whisky. “You will love it, or you will hate it!”. De meeste whisky drinkers beginnen, eerlijk gezegd, hun zoektocht met een simpele en toegankelijke whisky. Vaak is dat een blended malt of een bourbon. Niets verkeerds over een blended malt, want ook hier zijn echte topwhisky’s te vinden. In een latere fase, als je smaak wat verder ontwikkeld is, sta je wel open voor iets anders. En dat is het moment om kennis te maken met “Islay”.

Ik ben er zelf dol op! Het rokerige karakter, het eindeloos ontdekken van meer en meer geuren en smaken. De diversiteit, en natuurlijk het ruige karakter van de whisky. Ondanks hun vaak, ogenschijnlijk gemeenschappelijk smaak en karakter, zijn Islay whiskies er in onnoemelijk veel variëteiten en uitvoeringen. In dit artikel laat ik de onverkrijgbare en onbetaalbare Islay whiskies maar buiten beschouwing.

Daarom heb ik besloten om er een paar te kiezen waarvan ik denk dat ze de beste Islay-whisky’s zijn voor ongeveer minder dan € 100 en die gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Hierdoor zijn ze allemaal redelijk betaalbaar en is het eigenlijk mogelijk om ze via één van onze aanbieders te kopen.  Alle genoemde whiskies zijn door mij ooit geproefd in proeverijen, thuis of bij vrienden.

Wat is Islay Whisky?

Single Malt Whisky komt uit 5 verschillende regio’s in Schotland (Lowlands, Highlands, Speyside, Islands en Islay. De verschillende gebieden worden geacht een aantal algemene kenmerken gemeen te hebben vanwege verschillende factoren, zoals het weer, het type water, enz.

Actieve distilleerderijen in de Islay-regio zijn:

  • Ardbeg
  • Ardnahoe
  • Bowmore
  • Bruichladdich
  • Bunnahabhain
  • Caol Ila
  • Kilchoman
  • Lagavulin
  • Laphroaig

De brede kenmerken van een Islay zijn een “rokerig” smaakprofiel door de turf die gebruikt wordt bij het drogen van de mout. Andere smaken die synoniem zijn met Islays zijn jodium, zeewier, zout en medicinale tonen.

Laten we zonder verder oponthoud een duik nemen in de, door mij geselecteerde, Islay whiskies.

Laphroaig 10 Years 70cl Single Malt Whisky

Laphroaig 10 years Single Malt

Dit is mijn favoriete Islay-whisky in deze prijsklasse en een van mijn favoriete single malt scotch-whisky's.De eerste keer dat ik deze whisky probeerde wist ik niet wat ik rook en proefde. Bizar! Het heeft ook een echt maritiem karakter met zeewier, jodium en geweldige turfrook. Laphroiag maakt ook een versie op vatsterkte die nog beter is, en de Laphroaig Quarter Cask is ook erg goed. Als je meer budget hebt, is de 25-jarige vatsterkte één van de beste whisky's die ik ooit heb geproefd.

Lagavulin 16 Years 70cl Single Malt Whisky

Lagavulin 16 years Single Malt

Dit is een van de grote papa's van de turfwereld!De Lagavulin 16 jaar oud is erg rokerig maar ook met wat mout, fruit en sherry smaken is hij echt goed. Het is ook zeer redelijk geprijsd, aangezien het al 16 jaar in het vat zit en een van de beste whisky's ter wereld moet zijn.Wees voorbereid als je een slok neemt, want als je dat niet doet, is de kans groot dat het je omver blaast met de kracht van het veen.Niet voor angsthazen en zeker geen whisky op instapniveau!

Bunnahabhain Stiuireadair 70cl Single Malt Whisky

Bunnahabhain Stiuireadair

Bunnahabhain Stiuireadair 70cl Single Malt Whisky met 46% vol voor de beste prijs. Deze fles van Bunnahabhain is geproduceerd in Verenigd Koninkrijk en heeft een smaakprofiel met Citrus, Chili, Chocolade, Sinaasappel, Zoet tinten. De geur van deze Bunnahabhain heeft het profiel: Pekel, Geroosterd, Karamel, Rozijnen. Bij Topdrinks vindt u een wijde selectie van Single Malt Whisky met top merken zoals Bunnahabhain.

Caol Ila 12 Years 1ltr Single Malt Whisky

Caol Ila 12 years Single Malt

Een zeer goed afgeronde en verfijnde Islay Scotch van de Caol Ila-distilleerderij die rokerigheid in evenwicht brengt met een subtiele zoetheid en fruitigheid. Bovendien is het over het algemeen een zeer goede prijs voor een 12-jarige whisky. Voor wat meer budget is de Caol Ila 18 een absolute aanrader.

Kilchoman Machir Bay 70cl Single Malt Whisky

Kilchoman Machir Bay

Dit is er weer een die een goede hoeveelheid zoetheid vermengt met de turf. Het heeft ook een "aan zee" kwaliteit vergelijkbaar met de Laphroaig 10 met een mineraalachtig element eraan.Een echt solide Islay met tonen van honing en vanille op de achtergrond om het interessant te houden.

Dit waren mijn 5 favoriete whiskies uit Islay. De turf- en rookaroma’s kunnen voor sommigen onaangenaam zijn, maar voor anderen zijn ze echt héérlijk. Ik hoop dat je overtuigd bent om één van deze flessen te bestellen via onze aanbieders.

Cheers!

author-avatar

Over Simon Templar

Zeker geen heilige, maar wél de inspirator achter het Buydrinks team. Simon houdt zich onledig met de technische kant van de zaak en knoopt naar eigen zeggen links aan tags, en slugs aan domeinen. Of zoiets. Volgens hem is er maar 1 ding goed aan het mislukte wijnjaar 1977: zijn neerdaling tussen de gewone mensen. En de Port van Fonseca, dat ook.

Terug naar overzicht