Whisky review

The Busker Single Pot Still

Al een aantal keer heb ik ze zien staan, de opvallende vierkante flessen van The Busker. Ik ben er altijd langsgelopen alleen vandaag niet, ff doorvragen bij de vriendelijke man bij de Mitra wat de lekkerste van de vier is. Op zijn aanraden, de Single Pot Still.

Wat Single Malt Whisky voor Schotland is, is Pot Still voor Ierland. Pot still whiskey is een typische whiskey die alleen wordt gemaakt in Ierland. Dit type whiskey wordt gemaakt uit een mix van gemoute en ongemoute gerst gedistilleerd in een pot still.  Met name het toevoegen van ongemoute ingredienten is uniek. Hierdoor krijgt de whiskey een wat kruidiger karakter. 

Als een pot still in één distilleerderij wordt gemaakt dan spreekt men van een Single Pot Still, net zoals bij de naam Single Malt Whisky.

The Busker wordt gemaakt in The Royal Oak Distillery. Deze distilleerderij van wereldklasse produceert handgemaakt Ierse Whiskey. Het ligt op een 18e-eeuws landgoed in de regio Ancient East, county Carlow in Ierland. Het is een van de grootste operationele whiskey distilleerderijen van Ierland. Voor meer info: https://www.royaloakdistillery.com

Kruidige rakker met typisch Ierse trekjes

"The Busker Single Pot Still is een amber kleurige whisky uit het Ierse land. De rijping van deze Single Pot Still wordt gedaan op bourbon én sherry vaten. Het aroma in de neus heeft indrukken van toffee, honing en zelfs een beetje hars. Niet vervelend overigens. Eenmaal een tijdje in het glas gaat het wat "scherpe" karakter eraf en wordt de whisky aanmerkelijk zachter en gladder. De afdronk is kruidig en zacht. Met 44.3% in zijn aderen een lekkere pittige dram. Niet zo verfijnd als een Redbreast maar goede prijs-kwaliteitverhouding. Daarom koopwaardig!  "

Bekijk andere producten van The Busker

Royal Oak Distillery

author-avatar

Over Simon Janssen

Zeker geen heilige, maar wél de inspirator achter het Buydrinks team. Simon houdt zich onledig met de technische kant van de zaak en knoopt naar eigen zeggen links aan tags, en slugs aan domeinen. Of zoiets. Volgens hem is er maar 1 ding goed aan het mislukte wijnjaar 1977: zijn neerdaling tussen de gewone mensen. En de Port van Fonseca, dat ook. Simon heeft 25 jaar ervaring op het gebied van wijn en gedistilleerd. In 2000 werd Simon Vinoloog aan de Wijnacademie en heeft hij duizenden wijnen geproefd. Naast wijn is Simon een liefhebber van Single Malt Whisky.

Terug naar overzicht