Gin, Voor jou geproefd

Sir Edmond Gin, een vreemde vogel?

Sir Edmond Gin, een heerlijke gin & tonic met een vleugje vanille

Bij traditionele gin denk je al snel aan krachtige aroma’s van jeneverbes. In zekere zin klopt dit ook wel omdat jeneverbessen bij alle gins het basisingrediënt zijn. Deze prijswinnende gin is een “New Western Style” of “New American Gin”. Deze term werd voor het eerst geïnitieerd door de Amerikaanse bartender Ryan Magarian, en hiermee worden gins bedoeld die gekenmerkt worden door een lager gehalte jeneverbes. Deze stroming heeft gins voortgebracht met de meest uiteenlopende ingrediënten zoals kardemon, limoen en uiteraard, bij deze Sir Edmond, vanille.

Vanille als basis

Sir Edmond Gin is een zachte gin doordrenkt met vanillestokjes van het eiland Réunion. Dit eiland ligt even ten oosten van het grotere eiland Madagaskar en ten westen van Mauritius. Op Réunion is de productie kleinschaliger en is de kwaliteit van de vanille ook aanzienlijk beter. Niet voor niets wordt het de “wereldwijde hoofdstad van de vanille genoemd”. Vanille is oorspronkelijk afkomstig uit Mexico maar werd aan het begin van de negentiende eeuw op “Bourbon Island” geïntroduceerd, de oorspronkelijke naam van het eiland Réunion.

Sir Edmond Gin is vernoemd naar Edmond Albius. En zijn verhaal is een fascinerend verhaal. Toen Albius een methode uitvond om vanille met de hand te bestuiven, kon vanille met succes elders worden gekweekt. Geboren als slaaf in de Franse kolonie Réunion, leidde zijn techniek ertoe dat dit eiland de grootste producent van vanille werd. Die titel gaat nu naar het grotere eiland Madagaskar, ten westen van Réunion, maar de bestuivingsmethode van Albius wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt.

De ingrediënten van Sir Edmond Gin

In Sir Edmond Gin vind je in totaal 6 belangrijke specerijen en kruiden. We komen zo op die vanille, maar ook aanwezig zijn jeneverbes, kaneel, gember, kardemom en engelwortel. Veel gin liefhebbers zullen deze vijf natuurlijk wel kennen. Het is een mooie line-up die wat pit belooft, en een intrigerende achtergrond voor de vanille.

Tijdens het distillatieproces wordt alles behalve de vanille gedistilleerd in een distilleerketel. De Réunion vanille wordt vervolgens fijngehakt en een paar weken met de rest van de gin geïnfuseerd voordat hij wordt gefilterd en daarna gebotteld.

De 6 ingrediënten van Sir Edmond Gin, vanille, jeneverbes, kaneel, kardemom, gember, engelwortel

Sir Edmond Gin proefnotitie

Als je de fles opent, is de aanwezigheid van vanille niet direct duidelijk. In eerste instantie rook ik alleen de jeneverbes. De expressie van deze jeneverbes, en zijn andere 5 ingrediënten, is alleen zeer delicaat. Zodra het glas even rustig op tafel heeft gestaan dan komt de vanille ineens naar boven drijven. Bij elke “swirl” van het glas verdwijnt de vanille weer eventjes en zo is er een zeer mooi samenspel van de vanille en de jeneverbes.

Er zit ook een heel aangenaam vleugje geel in je glas, ook wel “golden glow” genoemd. Het is nauwelijks waarneembaar. De vanillestokjes hebben deze gin een subtiele kleurverandering gegeven tijdens het infuseren.

Wat me opvalt is dat in de smaak dit samenspel het best tot zijn recht komt. Waar de jeneverbes in eerste instantie zorgt voor pit, zorgt de vanille voor zachtheid, een vleugje zoet en domineert deze ook in de afdronk. De zachte vanillesmaak blijf minutenlang in je mond aanwezig wat de kracht van dit specerij nog maar weer eens benadrukt.

Hoe te serveren?

Je zou deze gin puur kunnen drinken, maar hij vormt ook een goede basis voor cocktails. Sir Edmond biedt op hun eigen website een breed scala aan cocktails en gin & tonics. Ook kan deze gin worden gebruikt in de keuken waar hij een goede basis kan vormen voor allerlei gerechten zowel hartig als zoet.

Sir Edmond Gin, een heerlijke gin & tonic met een vleugje vanille
Sir Edmond Gin, een heerlijke gin voor een sprankelende Gin & Tonic

Sir Edmond Gin kopen?

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je deze gin proeven? 

author-avatar

Over Simon Templar

Zeker geen heilige, maar wél de inspirator achter het Buydrinks team. Simon houdt zich onledig met de technische kant van de zaak en knoopt naar eigen zeggen links aan tags, en slugs aan domeinen. Of zoiets. Volgens hem is er maar 1 ding goed aan het mislukte wijnjaar 1977: zijn neerdaling tussen de gewone mensen. En de Port van Fonseca, dat ook. Simon heeft 25 jaar ervaring op het gebied van wijn en gedistilleerd. In 2000 werd Simon Vinoloog aan de Wijnacademie en heeft hij duizenden wijnen geproefd. Naast wijn is Simon een liefhebber van Single Malt Whisky.

Terug naar overzicht

Gerelateerde berichten