Whisky

Schotse Highlands en distilleerderijen

Een roadtrip door Schotland zal je de rest van je leven bijblijven. Vanaf Newcastle, waar de boot aankomt, bereik je in een uurtje de Schotse grens. En voorbij Edinburgh kom je in één van de meest ongerepte gebieden van Europa. De reis gaat naar de Speyside, het kloppende whiskyhart van Schotland.

Om er te komen reis je dwars door een natuurgebied dat zijn weerga niet kent: de Cairngorms. De vergezichten en het licht zijn haast niet van deze wereld. Je rijdt door imposante landschappen waarbij je je afvraagt of het allemaal wel echt is wat je ziet. En je gaat hoog, heel hoog zelfs. Voor wie het nog niet wist: in Schotland en de Cairngorms zijn fraaie skigebieden te vinden. De Speyside heeft het hoogste aantal distilleerderijen van Schotland waar prachtige single malt whisky wordt gemaakt. Hier bevinden zich ondermeer de distil­leerderijen van Glenfiddich, Balvenie, Glenlivet en nog veel meer klin­kende namen.

Een tour door de distil­leerderijen en langs de warehouses is een must en een feest voor de zintuigen. Bij Glenfiddich is er een speciale tour waarbij je de mogelijkheid hebt om rechtstreeks uit een vat iets te proeven: een zeer aangename ervaring. Ook de tour bij Aberlour is zeer de moeite waard. De man die de tour geeft, is een combinatie van een whisky expert én een stand-up comedian. Je leert veel tijdens de tour en je lacht je tegelijkertijd te pletter! Een waarschuwing: na een bezoek aan de Highlands en een distillery is er geen weg terug meer. Mocht je dat al willen…

author-avatar

Over Simon Templar

Zeker geen heilige, maar wél de inspirator achter het Buydrinks team. Simon houdt zich onledig met de technische kant van de zaak en knoopt naar eigen zeggen links aan tags, en slugs aan domeinen. Of zoiets. Volgens hem is er maar 1 ding goed aan het mislukte wijnjaar 1977: zijn neerdaling tussen de gewone mensen. En de Port van Fonseca, dat ook. Simon heeft 25 jaar ervaring op het gebied van wijn en gedistilleerd. In 2000 werd Simon Vinoloog aan de Wijnacademie en heeft hij duizenden wijnen geproefd. Naast wijn is Simon een liefhebber van Single Malt Whisky.

Terug naar overzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *