Nieuws, Wijn

Hoofdpijn van rode wijn: waarom stijgt rode wijn zo snel naar je hoofd?

Hoofdpijn van rode wijn: waarom stijgt rode wijn zo snel naar je hoofd?

Is jouw liefde voor rode wijn een hoofdpijndossier?

De passie voor een goed glas rode wijn kan soms een onaangename keerzijde hebben: hoofdpijn. Niet zelden krijgen rode wijndrinkers een bonkend hoofd na het nuttigen van een glas (of twee) van hun favoriete drankje. Maar waarom stijgt rode wijn zo snel naar je hoofd? Wetenschappers hebben dit intrigerende fenomeen onder de loep genomen.

Waarom rode wijn?

Rode wijn, met zijn diepe smaken en complexe aroma’s, is een favoriet bij veel wijnliefhebbers. Toch merken veel van deze liefhebbers dat ze na het drinken van een glas rode wijn last krijgen van naar hoofdpijn neigende symptomen. Maar hoe komt dit precies?

Uit onderzoek is gebleken dat dit mogelijk te maken heeft met de chemische stoffen oftewel ‘polyfenolen’ die aanwezig zijn in rode wijn. Deze stoffen zijn verantwoordelijk voor de karakteristieke smaak en kleur van de wijn. Ze bevatten antioxidanten en hebben diverse gezondheidsvoordelen, maar kunnen ook zorgen voor de onaangename bijwerking van hoofdpijn.

Onderzoek naar rode wijneffecten

Cursisten van de Harvard Medical School hebben onderzoek gedaan naar de vraag waarom rode wijn zo snel naar je hoofd stijgt. Ze hebben zich toegespitst op de migraines die soms volgen op het drinken van rode wijn. Zo ontdekten de wetenschappers dat de stoffen die voor de hoofdpijn zorgen, zoals de reeds genoemde polyfenolen en tannines, in grotere hoeveelheden in rode wijn aanwezig zijn dan in witte wijn. De onderzoekers ontdekten eveneens dat het bij mensen die gevoelig zijn voor migraines sneller leidt tot hoofdpijn.

Daarbij draagt het hoge tyraminegehalte in rode wijn ook bij aan de hoofdpijn. Tyramine is een aminozuur dat bloeddrukverhogend werkt en daardoor kan bijdragen aan de vorming van migraine en spanning gerelateerde hoofdpijn.

Rode wijn en hoofdpijn: toch genieten?

Ondanks deze ontdekkingen is het belangrijk om te vermelden dat niet iedereen die rode wijn drinkt, hoofdpijn krijgt. Het effect is sterk individueel en hangt ook af van hoeveel je drinkt. De gezondheidseffecten van wijn zijn complex en afhankelijk van vele factoren.

Dus voor je jouw favoriete Merlot of Cabernet Sauvignon de deur uit doet, overweeg het volgende: zorg voor matiging, drink voldoende water tijdens het drinken van wijn om uitdroging tegen te gaan (een andere bekende boosdoener van hoofdpijn), en combineer je wijn met voedsel om het effect te verzachten.

Ook is het mogelijk dat je allergisch of intolerant bent voor bepaalde soorten rode wijn, dus experimenteren met verschillende druivensoorten of regio’s kan je ook helpen om rode wijnen te vinden die geen hoofdpijn veroorzaken.

Dus ja, je kunt nog steeds genieten van dat glas rode wijn. Met een beetje kennis en wat voorkennis kun je een weg banen door de wijnkaart zonder eindigen met een pijnlijk hoofd – Proost!

author-avatar

Over Simon Janssen

Zeker geen heilige, maar wél de inspirator achter het Buydrinks team. Simon houdt zich onledig met de technische kant van de zaak en knoopt naar eigen zeggen links aan tags, en slugs aan domeinen. Of zoiets. Volgens hem is er maar 1 ding goed aan het mislukte wijnjaar 1977: zijn neerdaling tussen de gewone mensen. En de Port van Fonseca, dat ook. Simon heeft 25 jaar ervaring op het gebied van wijn en gedistilleerd. In 2000 werd Simon Vinoloog aan de Wijnacademie en heeft hij duizenden wijnen geproefd. Naast wijn is Simon een liefhebber van Single Malt Whisky.

Terug naar overzicht