Home | Wijn | Tempranillo

Toont alle 16 resultaten

Als Rioja voor Spanje is wat Bourgogne en Bordeaux voor Frankrijk zijn, moet tempranillo wel de meest nobele druif van het Iberisch schiereiland zijn. In Rioja brengt hij wijnen voort met de complexiteit van pinot noir en het bewaarpotentieel van cabernet sauvignon.

Tempranillo, Spaanse klassieker

Tempranillo is de druif die zijn naam ontleent aan temprana, Spaans voor vroeg. En inderdaad rijpt tempranillo vaak twee weken vóór garnacha, die andere druif in de Rioja. Deze druif staat bekend als een druivenras met een dikke schil dat diep gekleurde wijnen voortbrengt. Tempranillo-wijnen zijn niet al te hoog in alcohol (12½ procent is heel normaal) en laag in zuren. Ook zorgt die dikke schil voor de kenmerkende tempranillo-geuren van aardbei, tabak en specerijen.

Verspreidingsgebied

Tempranillo staat aangeplant in Noord- en Midden-Spanje (dus in Navarra, Penedès, Costers del Segre, Somontano, Valdepeñas en La Mancha). Ondanks de typische kenmerken van de druif wordt de smaak van Rioja meer bepaald door de wijnmaker. Aroma’s als vanille, toast, specerijen en kokos overheersen, omdat de wijnen jarenlang op het aromatische Amerikaans eiken worden gelegd. Die jaren op hout bleken de aanvankelijk donkergekleurde wijn ook fors.

De Nieuwe Wereld

Onder de namen aragonez en tinta roriz wordt tempranillo al heel lang in de Douro (Portugal) gebruikt, zowel voor port als voor stille wijn. De Nieuwe Wereld heeft deze druif inmiddels ook ontdekt. In Australië, Californië en Argentinië wordt er uitgebreid mee geëxperimenteerd.De jongste telg van het geslacht Muga uit Rioja helpt hier Tim Adams in het Australische Clare Valley om tempranillo te maken.

Jancis Robinson over tempranillo

Jancis Robinson karakteriseert tempranillo met tabaksbladeren. Je kunt de smaak van deze wijn pas echt proeven in wijn die niet opgevoed is op hout. De term joven, Spaans voor jong, geeft aan dat de wijn geen opvoeding op eiken heeft gehad. Crianza, Reserva en Gran Reserva zijn termen voor wijnen die juist wel lang op eiken hebben gelegen. In een trend naar minder houtinvloed zie je tegenwoordig ook steeds vaker de term Semi Crianza op het etiket voor wijnen met maar een paar maanden houtrijping.