Buiten Duitsland wordt silvaner nergens meer aangeplant. Jammer, maar niet verrassend. In Franken hebben de beste Silvaners een smaakprofiel als sauvignon blanc zonder de aromatische neus. Hoge zuren, voldoende body (en alcohol) en in de beste voorbeelden in Franken met veel mineralen. Silvaner wordt gespeld als sylvaner in de Elzas en Oostenrijk.

Deze druif wordt verbouwd in Rheinhessen, Pfalz en Franken. In Rheinhessen vind je de grootste aanplant, echter de kwaliteit van de wijnen uit Franken is het best. Ruim een derde van de totale aanplant in Duitsland bestaat uit silvaner, na riesling en müller-thurgau. In andere landen kom je deze druif nauwelijks tegen. In de Elzas vind je deze wijn onder de naam “sylvaner”, echter is de kwaliteit een stuk minder dan de wijnen uit Franken. Ook in Alto-Adige vind je een klein areaal met wijngaarden. Hier ligt de kwaliteit erg hoog.

Meer over deze druif

De druif is erg gevoelig voor nachtvorst, dit is wel een groot risico in het voorjaar tijdens de knopvorming. Hij gedijt het best op kalkrijke bodems, hier levert hij zeer mineralige wijnen met een droog en vol karakter.

De mooiste en beste wijnen gemaakt zijn droog en mineraalrijk. Een mooie balans tussen zuren en bitters. De allerbeste wijnen worden soms op grote houten vaten gerijpt voor de malolactische gisting. Dit geeft de wijnen een romig en vol karakter. Deze eigenschap vind je ook vaak terug in de wijnen uit de Elzas. Hierdoor wordt de wijn vaak geserveerd bij gerechten met ei.

Wijnen gemaakt van silvaner