Sémillon wordt traditiegetrouw gemengd met de elegantere en meer aromatische sauvignon blanc, zoals in witte Bordeaux en West-Australië. Hoewel sémillon down under een typisch aroma van limoenen geeft, heeft sauvignon blanc met zijn sterke aroma’s van pas gemaaid gras (in Bordeaux) en kruisbessen (in Australië) de neiging te overheersen. Sémillon geeft de combinatie meer structuur, vettigheid en ronding. Als mono cépage komt sémillon veel minder vaak voor. Ook daarvoor moeten we naar down under. Aan de oostkust, in de vochtige en warme Hunter Valley, legt men de aged Hunter semillon (zonder accent en met uitgesproken dubbele ‘l’) eerst een jaar of vijf, zes op fles voordat hij op de markt komt.

Sémillon is een druivenras met lage zuren, veel extract en veel gewicht. In droge sémillons treffen we aroma’s aan van citrusvruchten, limoen, mango, vijgen en na jaren opleg ook was (zoals in boenwas). Heel rijpe sémillons hebben zelfs een olieachtige structuur.

Aged Hunter Semillons

Het komt nog zelden voor dat producenten de tijd nemen hun wijnen op fles te laten ontwikkelen voordat ze de wijnen op de markt brengen. Maar dat is precies wat de wineries in de Hunter Valley doen met deze stijl semillon. In de warme streek worden de druiven vroeg geoogst, als ze nog niet helemaal rijp zijn, met hoge zuren en niet zoveel suikers. Als van de druiven wijn is gemaakt, gaat de wijn niet op vat maar direct op fles. In de duisternis van de vochtige Hunter Valley-kelders rijpen ze daarna wel zes jaar (of langer). Wat in den beginne een bleekgele, neutrale wijn is met subtiele aroma’s van limoen en appel, ontwikkelt zich langzaam tot een goudgele, rijke, kruidige en naar honing en vijgen smakende godendrank. Dankzij de frisse zuren is een aged Hunter Semillon zeer lang houdbaar. Een absolute aanrader. Onder de beste producenten bevinden zich Brokenwood, Mc William’s, Rothbury Estate en Tyrrell’s.

Om sémillons bijdrage aan de wijndrinkende gemeenschap echter écht te kunnen begrijpen, reizen we af naar de Bordeaux-communes Sauternes en Barsac. Hoewel ook daar een klein beetje sauvignon blanc wordt toegevoegd vanwege de zuren en aroma’s, is sémillon hier cruciaal. Om een goede dessertwijn te maken is namelijk een druivenras nodig dat genoeg suikers produceert om na alcoholische gisting nog voldoende restzoet over te houden. Daarnaast hebben de beste dessertwijnen in de wereld een gezamenlijk hulp in de vorm van een nogal onsmakelijk uitziende schimmel, de zogenaamde Botrytis Cinerea. Onder bepaalde specifieke omstandigheden (mistige ochtenden gevolgd door warme, zonnige namiddagen) valt deze schimmel de dunne druivenschil van de sémillon aan. Daardoor drogen de rijpe druiven uit en stijgt het suikergehalte spectaculair. Ook geeft de Botrytis een typisch honingachtige smaak. In Sauternes, Barsac en bij sommige producenten in de betere satellieten als Saint Croix du Mont 3n in de Bergerac in Monbazillac wordt deze kostbare nectar vervolgens op deels nieuw eiken gelagerd. Dat geeft de drank nog meer complexiteit en smaak.