Sauvignon blancs opvallendste karakteristiek is zijn intense, doordringend frisse neus. Kruisbessen, gras en buxus zijn de meest voorkomende omschrijvingen van deze druif. Ja, sauvignon blancs hebben vaak iets groens, of het nou pas gemaaid gras is, netels of het geurende blad van de zwarte bes. In koelere gebieden is een snuif van sauvignon blanc een voorbode van een frisse zuurgraad – zoals in de Loire, het meest koele klimaat waar de sauvignon blanc is aangeplant. Hoewel de wijnen uit Sancerre, Pouilly-Fumé, Quincy, Reuilly en Menetou-Salon zelden gewag maken van het druivenras op het etiket, worden hier de meest minerale, droge en ingetogen sauvignon blancs ter wereld gemaakt. Een ander voorbeeld van deze stijl is de sauvignon de St. Bris uit Noord-Bourgogne.

Sauvignon blanc is ook verantwoordelijk voor de meeste droge witte Bordeaux. Het zachtere maritieme klimaat, de combinatie met de rijkere (olieachtige) sémillon en vooral ook de maandenlange opvoeding op eiken vaten leveren hier een totaal andere stijl op. Het zijn rijkere wijnen, voller en ronder, met minder zuren en meer vanille en toast.

Hoewel de sauvignon blancs uit Bordeaux uitstekend ouderen, geldt dat niet voor alle wijnen. Jong zijn ze het meest stuivend, fris en fruitig. Als ze ouder worden, ontwikkelen ze vaak een bouquet van asperges in blik. Met name met sauvignon blancs uit de Nieuwe Wereld heb ik geen goede ervaring als het om lagering gaat. Zo jong mogelijk drinken dus.

Sauvignon blanc in de De Nieuwe Wereld

Nieuwe Wereld is een veelgebruikte term – aanvankelijk neerbuigend maar alras met groeiende bewondering – voor de vroegere koloniën van Europa. De wijnstok werd hier vanaf de zestiende eeuw door de ontdekkingsreizigers geïntroduceerd. In dat opzicht staat Nieuwe Wereld in contrast met de Oude Wereld van Europa, waar wijn al in de vierde eeuw voor Christus tot de levensstijl behoorde. Hoewel de verschillen tussen wijn maken in de Nieuwe en Oude Wereld steeds kleiner worden, zijn wijnen uit de Nieuwe Wereld over het algemeen fruitiger van smaak. Ook zijn ze vaak direct op dronk. Daarnaast is de tannine in rode wijnen zachter als ze uit de Nieuwe Wereld komen, maar hebben Europese wijnen vaak een langer bewaarpotentieel.

Als we het over wijnen uit de Nieuwe Wereld hebben, bedoelen we vooral Argentinië, Australië, Canada, Chili, Nieuw-Zeeland, Uruguay, Verenigde Staten en Zuid-Afrika.

Als de Loire het patent op sauvignon blanc in Europa heeft, dan mag Nieuw-Zeeland er een aanvragen voor de Nieuwe Wereld. Marlboroughs Cloudy Bay heeft daarbij een voortrekkersrol gespeeld. De sauvignon blancs uit dit deel van de wereld zijn veel fruitiger dan die uit Europa. Kruisbessen stuiven het glas uit. Ook zijn de wijnen vaak heel rijp, waardoor het alcoholgehalte hoger ligt en de wijnen steviger en stoerder zijn dan die uit de Loire. Sommige hebben daarbij een lekker restzoetje.

Naast Nieuw-Zeeland worden sauvignon blancs gemaakt in de koelste valleien van Chili – Casablanca en San Antonio – en in de koelere gebieden in Zuid-Afrika zoals Walker Bay, Durbanville en Elim. Zuid-Afrikaanse sauvignon blancs zijn stilistisch een compromis tussen de Oude en Nieuwe Wereld. In Australië wordt onder meer in de Adelaide Hills sauvignon blanc aangeplant. In Californië ten slotte is er een geheel eigen stijl ontwikkeld, met witte Bordeaux als voorbeeld, dus ook met lagering op eiken vaten. Vanwege de rokerige smaak door de getoaste vaten noemde men deze wijnen alras fumé blanc. Een schoolvoorbeeld van fumé blanc wordt gemaakt door de Robert Mondavi Winery in Oakville, Napa Valley.