De kruising tussen pinot noir en cinsaut werd pinotage genoemd omdat het Kaapse synoniem voor cinsaut indertijd (1920) hermitage was. De druif lijkt echter op geen van beide. Pinotage is een druivenras zonder al te veel problemen: hoge suikerniveaus worden in uiteenlopende omstandigheden gemakkelijk bereikt. Hoewel vaak overgeproduceerd en daardoor niet in balans, kan pinotage prachtige wijnen voortbrengen – dieppaars in hun jeugd met het aromatische fruit van rode en zwarte bessen, zwarte kersen, pruimen en banaan. De dikke schil zorgt bijna altijd voor krachtige tannine met in de afdronk een voor pinotage karakteristieke bittere smaak. In eenvoudige pinotages domineert vaak de smaak van bananenijs.

Pinotage wordt in twee onderscheidende stijlen gemaakt: de stijl van Bordeaux zoals in die van Beyerskloof en Kanonkop en de stijl van de Nieuwe Wereld zoals in die van Laibach. Beyerskloof heeft minder primair fruit dan Laibach maar ook minder bittere tannine; de wijn is in alle opzichten in evenwicht met een mooie houtcomplexiteit. Pinotage combineert dankzij zijn fruit en tannine met een veelheid van kookstijlen.