Samen met muscat is dit een van de oudste nog bestaande druivenrassen. Deze soort delft steeds vaker het onderspit in zowel Italië (tegen de oprukkende trebbiano) als Rioja (tegen de steeds groeiende viura) vanwege zijn beperkte opbrengsten. Malvasia kan qua kleur enorm variëren (zoals muscat), is een volle wijn, hoog in extract, sterk geurend (muskusachtig) met tonen van amandelen en noten, met een goede zuurgraad en kruidige intensiteit indien jong. Malvasia levert vooral in Griekenland mooie dessertwijnen op en heeft een uitstekend ontwikkelingspotentieel. De gros en de petit manseng leveren wijn op met intens, rijp en pittig fruit zoals in mandarijnen, nectarines en kweeperen. Worden vooral gebruikt voor de droge en zoete Jurançon in het Franse zuidwesten en de Pacherenc du Vic-Bilh in Gascogne. Gros manseng is geschikter voor droge, frisse wijnen, petit manseng met zijn kleinere druifjes leent zich beter voor de zoete wijnen. Inmiddels zijn deze druivenrassen ook aangeplant in de Languedoc en Californië.