Een specialiteit uit Oostenrijk, in bijna het gehele land aangeplant. De druif floreert echter in de Wachau, met een intens minerale stijl. In Kremstal en Kamptal, waar het micro-klimaat net iets warmer is, wordt een dikkere wijn, met meer concentratie en meer rondeur gemaakt, die meer op chardonnay lijkt. De kenmerken van de Grüner veltliner zijn vooral witte peper, in neus en smaak, en citrusvruchten. Daarnaast hebben veel Oostenrijkse wijnen een soort puurheid over zich die moeilijk te omschrijven valt. Grüner veltliners zijn droog, hebben een goede fruitintensiteit, mooie frisse zuren en een goede body.

De beste gruner veltliners

De beste Grüner veltliners vormen een serieuze concurrentie voor de witte top-Bourgognes, qua intensiteit, complexiteit, houtaffiniteit en ontwikkelingspotentieel. Onder de mooiste wijnen in mijn eigen kelder behoren de grüners van Bründlemayer, Schloss Gobelsburg, Prager, Hirtzberger, F.X. Pichler, Knoll en Loimer.