Niet alleen riesling maar ook chenin blanc is een ondergewaardeerd druivenras. En ook Chenin blancs komen voor in diverse gradaties van zoetheid en complexiteit. Er wordt weliswaar veel alledaagse kwaliteit geproduceerd, maar ook absolute topwijnen met een enorm ontwikkelingspotentieel, zowel zoet als droog. Desalniettemin is Chenin blanc nog steeds niet duur, ook niet in het topsegment.

De thuisbasis is de Loire, met name het gebied tussen de Muscadet en de wijngaarden van Sancerre en Pouilly Fumé. Chenin blanc staat daar aan de basis van de Anjou blanc, de (stille en mousserende) Saumur, en de (stille, mousserende en zoete) Vouvrays, Montlouis en Savennières. De basiskwaliteit is neutraal, ietwat weeïg, met een zweem van vochtig stro en honing. Zelden aromatisch maar altijd boeiend. Jong hebben Chenin blancs vaak meer een bloemig dan een fruitig karakter. In de Loire hebben de Chenins een frisse zuurgraad. De stijl van topkwaliteit Savennières is ingetogen, met een neus van honing, biscuitjes, natte stenen, licht floraal, met een goed extract en relatief hoog zuurgehalte.

De eveneens uitstekende kwaliteiten zoals in Vouvray en Montlouis kunnen honingzoete dessertwijnen maken in verschillende maten van zoetheid, van sec en demi-sec tot moelleux. De combinatie van de hoge zuurgraad en het restzoet geeft deze wijnen een bijna onbeperkt ontwikkelingspotentieel. In de jonge wijnen zijn die zuren soms zo aanwezig dat het de zoetheid maskeert. Na jaren van flesontwikkeling integreren de zuren en krijgen deze wijnen een zoeter en rondere stijl.

Nieuwe wereld

Buiten de Loire is de druif ook veel aangeplant, vooral in Zuid-Afrika. Daar is het de meest aangeplante druif, door Jan van Riebeeck in de zeventiende eeuw meegenomen naar de Kaap. Ook in Californië, Australië en Zuid-Amerika is de druif inmiddels aangeplant. Het is echter opvallend hoe ‘on-Loire’ de chenins zijn buiten het Loire-gebied. Het zal vast te maken hebben met de diverse klonen die in de verschillende landen zijn ontwikkeld. Maar de hogere opbrengsten spelen ook een rol. In Zuid-Afrika en Californië haalt men soms wel twee keer zoveel druiven van hetzelfde wijngaardoppervlak af als in de Loire. Dan is het ook niet verwonderlijk dat de druif een zeer neutraal karakter krijgt met weinig aroma’s.

Ten slotte, zowel de zeer droge varianten uit Jasnières en Savennières als de zoetere versies uit Vouvray, Montlouis, Coteaux du Layon, Quarts de Chaume en Bonnezeaux kunnen decennia op fles ontwikkelen, terwijl de Chenins uit de Nieuwe Wereld geen noemenswaardig bewaarpotentieel wordt toegedicht. Net zoals Chardonnay heeft Chenin blanc affiniteit met eiken, maar het kan ook zeer goed zonder hout veel complexiteit bereiken.

De toegankelijke neutrale Chenin blancs uit Zuid-Afrika staan overal in Nederland in de supermarkt. Maar probeer eens de droge Savennières of een halfzoete Vouvray.

Wijnen gemaakt van chenin blanc