Immer in de schaduw van nebbiolo. Toch heeft barbera veel potentie als wijn. Dat is vooral te merken als producenten serieus aan de kwaliteit in de wijngaard en wijnkelder werken. Deze druif is in opmars in Noord-Italië. Daar is hij verantwoordelijk voor prachtige wijnen met een dieppaarse kleur (met een roze rand), hoge zuurgraad, enige tannine, mondvullend fruit en een toch een beendroge afdronk.

Barbera in de nieuwe wereld

In hete klimaten zoals de San Joaquim Valley in Californië en in Argentinië krijgt de wijn (mede door de hogere opbrengsten) een meer ‘gebakken’ karakter met hoog alcohol en zuren. Met name in Californie is deze druif in opmars en komen er wijn vandaan met een aannzienlijk ronder en zachter karakter door het warme klimaat.

Een toegankelijke, sappige wijn

Barbera rijpt laat (slechts één week voor nebbiolo maar twee weken voor dolcetto, die andere fruitige druif in Piëmonte). Velen vergelijken barbera met nebbiolo zoals gamay met pinot noir. Voor mij is hij echter méér: een heerlijke, toegankelijke en sappige wijn met de smaak van krieken. Korte tijd op hout geeft de wijn extra complexiteit en een beter bewaarpotentieel.

Wijnen gemaakt van barbera

Bosio Egidio Barbera d’Alba

Oorspronkelijke prijs was: €14,99.Huidige prijs is: €11,99.

Fratelli A&R Nizza Barbera

Oorspronkelijke prijs was: €12,99.Huidige prijs is: €9,99.

Wijnpakket Rode BBQ Toppers (3 flessen)

Oorspronkelijke prijs was: €28,99.Huidige prijs is: €22,99.

Italiaans Peloton Wijnpakket – Live Slow Ride Fast

Oorspronkelijke prijs was: €79,98.Huidige prijs is: €59,99.

Wijnpakket San Tanaro

Oorspronkelijke prijs was: €69,99.Huidige prijs is: €52,99.

San Tanaro Barbera d’Asti Superiore

Oorspronkelijke prijs was: €9,98.Huidige prijs is: €7,49.