Albariño is een levendige Spaans/Portugese druivensoort en wordt gekenmerkt door een unieke smaakprikkelende, lichte frisheid. Stel je een verkwikkende zeebries voor die door een boomgaard waait op een brandende zomerdag: fris, fruitig en aromatisch, met een verkwikkend vleugje zout. Het is de natuurlijke partner van ceviche, sushi en vrijdagse fish and chips.

De druif is bi-regionaal (albarinho is Spaans, alvarinho is Portugees), dus we zullen vanaf nu de term albariño gebruiken om verwarring te voorkomen.

Waar komt deze druif vandaan?

Spanje: Albariño is een druivensoort met een dikke schil, wat betekent dat het kan gedijen in vochtige, hooggelegen wijngaarden aan zee – in Spanje betekent dat de Galicische regio Rías Baixas – zonder te bezwijken voor schimmel of rot, in tegenstelling tot sommige andere, meer delicate variëteiten. De hogere ligging betekent een koeler klimaat, waardoor de druif niet te rijp wordt in de hitte en de frisse, heldere zuurgraad geeft en de druif zijn karakteristieke verrukkelijke karakter geeft, gecombineerd met witte bloemen en sappig, rijp boomgaardfruit.

Portugal: In Portugal maakt alvarinho meestal deel uit van de blend voor Vinho Verde, de geliefde, licht sprankelende witte wijn van dit land. Je vindt er ook alvarinho met een enkele variëteit die gedijt in het koele zeeklimaat en barst van de Atlantische frisheid.

Albarinho beperkt zich echter niet alleen tot heldere en luchtige stijlen. Je kunt rijkere, meer textuurvoorbeelden vinden die op hun droesem zijn gerijpt (natuurlijke gisten die zijn overgebleven van het ouder worden) of enige tijd in eikenhout hebben gezeten voor meer textuur, complexiteit en een vleugje romigheid.

Wijnen gemaakt van albariño