Druivenrassen

Home | Druivenrassen

Hier vind je de belangrijkste druivenrassen in de wereld. De ‘Vitis vinifera’ is lid van de wijnstokfamilie, de Vitaceae. De oorsprong van deze (klim)plant is een plant die voorkomt in de Kaukasus (Georgië) waar je in de wijnbouw niet veel aan hebt. De druivenplant groeit zeer uitbunding, brengt veel fruit voort en moet veel worden gesnoeid. De druiven van de ‘Vitis vinifera, zijn erg geschikt voor het maken van wijn, het maken van druivenpitolie en het laten drogen van de druiven tot rozijnen.

Vitis Vinifera, het oer-druivenras

Er bestaan meerdere soort ‘Vitis’ en alleen ‘Vitis vinifera’ is geschikt voor het wijnmaken. Vitis vinifera is te herkennen aan zijn kleinere druifjes.

Alle druivenrassen op een rij

Hieronder staan de meest populaire druivenrassen die gebruikt worden binnen de hedendaagse wijnbouw.

Gamay, fris en fruitig

De aroma’s van gamay spreken boekdelen. Fris en fruitig horen standaard in die omschrijving: fris vanwege zijn zuren en fruitig

Garganega, basis voor Soave

De belangrijkste druif in de blend van de Soave en verantwoordelijk voor de impressie van amandelen die aangetroffen kan worden

Garnacha, zwoel en soepel

Garnacha, of grenache, kun je herkennen aan zijn ongewone combinatie van veel alcohol, weinig zuur en lichte kleur. En ook

Macabeo, de witte Rioja

Macabeo wordt viura genoemd in Rioja en is daar het dominante witte druivenras. Viura is ondanks het warme klimaat niet

Merlot, de rode chardonnay?

Merlot is onder de blauwe druivenrassen wat chardonnay is onder de witte: bijna overal ter wereld aangeplant, succesvol in betaalbare

Nebbiolo, mistig de mooiste

Nebbiolo is het meest honkvaste druivenras ter wereld. Het komt immers alleen maar voor in de Noord-Italiaanse provincie Piëmonte. Daar

Palomino, synoniem voor sherry

Palomino produceert een potentieel grote wijn maar is zelf geen grote druif. Waar palomino buiten Jerez ook werd aangeplant, het

Sangiovese, bloed van Jupiter

Sangiovese is het meest aangeplant in Italië. In tegenstelling tot nebbiolo staat sangiovese aan de basis van wijnen van Sicilië

Sémillon, beschimmeld de beste

Sémillon wordt traditiegetrouw gemengd met de elegantere en meer aromatische sauvignon blanc, zoals in witte Bordeaux en West-Australië. Hoewel sémillon

Silvaner, op zijn retour?

Buiten Duitsland wordt silvaner nergens meer aangeplant. Jammer, maar niet verrassend. In Franken hebben de beste Silvaners een smaakprofiel als

Syrah: zwart als de nacht

Volle, dieprode en kruidige wijn is populair en syrah is daar een schoolvoorbeeld van. Daarom wordt syrah tegenwoordig dan ook

Tannat, gespierde rode wijn

Jonge wijnen op basis van tannat zoals in Madiran zijn bijna Piëmontees: gespierd, tanninerijk, astringent. In Madiran moeten rassen als

Tempranillo, thuis in Rioja

Als Rioja voor Spanje is wat Bourgogne en Bordeaux voor Frankrijk zijn, moet tempranillo wel de meest nobele druif van

Xynomavro, Griekse held

Xynomavro (de Grieken spreken het uit als ksi-nó-ma-vro, met de klemtoon op no) is Griekenlands meest gerespecteerde lokale wijndruif. Xyno

Zinfandel, zin of geen zin?

Toen Stephen Tanzer, Amerika’s op één na meest invloedrijke wijncriticus, eens tijdens een tv-presentatie door het publiek werd gevraagd wat

Zweigelt, Oostenrijk rood met pit

Genoemd naar dokter Zweigelt, die blaufränkisch met sankt laurent kruiste in de laboratoria van het onderzoeksinstituut van Klosterneuburg. Zweigelt neemt

Sidebar
Buydrinks serveert cookies wanneer je onze websites bezoekt. Deze cookies zijn geen échte cookies om op te eten bij een heerlijke dessertwijn maar digitale cookies, helaas.
Home
Shop