Geen categorie, Whisky, Whisky review

De beste whisky merken op een rij

Als je geïnteresseerd bent in het verkennen van de wereld van Schotse single malt whisky en meer wilt weten over deze drank, dan is dit een artikel dat je ongetwijfeld moet lezen. Hier worden enkele van de beste whisky merken besproken, waaronder The Macallan, The Balvenie en Ardbeg (als je een fan bent van rokerige whisky). Maar deze lijst bevat ook whisky’s voor liefhebbers van de Highlands en whisky’s met een maritieme smaak.

De Schotse whiskyregio’s zijn synoniem geworden met verschillende smaken, stijlen en productiemethoden. Zelfs als leek kun je meestal aan een aantal kenmerken herkennen uit welke regio een whisky afkomstig is. Net als bij Champagne of Cognac is Scotch een beschermde naam die alleen mag worden gebruikt voor whisky die in Schotland is gedistilleerd en aan specifieke vereisten voldoet, zoals rijpingsduur, ABV-regelgeving en nog veel meer.

De beste Schotse whiskymerken

In één oogopslag zijn dit de beste Schotse whiskymerken:

  • Beste Schotse whisky: The Macallan
  • Beste geturfde Schotse whiskymerk: Ardbeg
  • Beste gewaardeerde Schotse whisky: Glen Moray
  • Beste single malt: The Balvenie
  • Beste blended Scotch: Johnnie Walker

Nu je een aantal favorieten hebt gezien, laten we de complete lijst bekijken.

The Macallan 12 Years Sherry Oak 70cl Single Malt Whisky

De whisky's van Macallan komen zo dicht bij perfectie wat betreft een zachte en gebalanceerde topkwaliteit Schotse whisky kan bieden, maar dat betekent niet dat je geen verscheidenheid aan smaken zult vinden in de verschillende releases. Met een reeks ongelooflijke releases zijn we behoorlijk gecharmeerd geraakt van The Macallan's meer experimentele kant. De Harmony Collection blijft een van onze topkeuzes, maar recente verhalen over The Macallan's mixed medium-release laten zien dat deze Speyside legende niet bang is om groots uit te pakken (letterlijk). Om deze whisky te kunnen proeven, moet je de spreekwoordelijke konijnenpijp induiken van gelimiteerde uitgaven en speciale releases, dus we besparen je wat moeite: als je rijk bent, begin dan met de 18 jaar oude Sherry Oak Cask en werk van daaruit omhoog. Als je niet rijk bent, spaar dan voor een fles van 12 jaar en geniet!

Glen Moray 18 Years 70cl Single Malt Whisky

Om de de klassieke Speyside Schotse whisky te kunnen proeven hoef je niet verder te kijken dan Glen Moray. Gevestigd in een van de oudste steden van Schotland, maakt de distilleerderij al meer dan 120 jaar kwalitatieve single malt whisky's aan de oevers van de rivier de Lossie. Passie is fundamenteel voor de werking en de resulterende whisky geeft een onberispelijk gevoel van balans en consistentie.

Glen Moray 18 Year Old is een whisky die vaak over het hoofd wordt gezien vanwege de geweldige prijs. Maar het is eigenlijk een van de beste single malts die je voor een betaalbare prijs kunt krijgen. Fruitig, bloemig, perfect om puur te drinken of te mixen in een cocktail, het is een goede 18-jarige whisky om in de collectie te hebben.

Johnnie Walker Blue Label Ghost & Rare Pittyvaich Blended Whisky

Wat begon als John Walkers illegale whiskyoperatie werd uiteindelijk dit wereldwijde fenomeen. Het waren eigenlijk Walkers zonen die het iconische merk naar de top brachten door middel van premium blends, slimme flesontwerpen en marketing. Aan de top van de line-up staat Johnnie Walker Blue, die misschien wel de soepelste whisky is die we ooit hebben geproefd. Dat gezegd hebbende, zijn we meer gehecht aan de Black Label en Green Label en hun respectieve complexiteit. Hoewel je Johnnie Walker misschien niet per se als overdreven top-shelf zou beschouwen, gebeurt er achter gesloten deuren veel in deze iconische distilleerderij. Onlangs lanceerde het merk de Johnnie Walker Masters of Flavour Blended Whisky Aged 48 Years, de derde editie in zijn Master's Series-collectie. Een ode aan voormalig 'Master Blender of the Year' Jim Beveridge, die meer dan 40 jaar de leiding had over de topmerken, deze prachtige release bevat wat subtiele rook en rijke smaken, maar het is niet goedkoop. Dit juweeltje kost je meer dan 35.000 euro- niet slecht voor een niet-top-shelf merk, toch?

Glenfiddich 12 Years 1ltr Single Malt Whisky

Als je niet urenlang in de dichtstbijzijnde drankenwinkel wilt doorbrengen, kies dan een fles Glenfiddich en klaar ben je. Zoals sommige andere namen op de lijst, is dit een van de beste Schotse whiskymerken omdat het een van de meest consistente, betrouwbare en (relatief) betaalbare merken is. Hoewel je dit merk waarschijnlijk in de meeste slijterijen zult vinden, betekent dat niet dat het geen indrukwekkend staaltje "whisky making" is. Glenfiddich heeft sinds 2000 meer prijzen gewonnen dan enige andere single malt Scotch whisky in twee van 's werelds meest prestigieuze competities; de International Wine & Spirit Competition en de International Spirits Challenge. De onlangs geïntroduceerde 14 Year Old Bourbon Barrel Reserve is onze favoriet, voornamelijk vanwege het feit dat het een echte winnaar is en diepe tonen van karamel, eikenhout en kruiden brengt.

Laphroaig 10 Year Cask Strength Batch 14 70cl Single Malt Whisky

Opgericht slechts één jaar voor Lagavulin, is deze eveneens rokerige en niet minder buitengewone buurman. In vergelijking veel veelzijdiger, verrast Laphroaig consistent met nieuwe releases en jaarlijkse samenwerkingen. De benchmark is de machtige 10 jaar, die zo ongeveer het merk definieert. Denk aan zware turf, chocolade bedekte espresso bonen en uitbarstingen van jodium en je weet wel wat we bedoelen Om die smaken een paar niveaus hoger te tillen, pak een fles van de 10-jarige Cask Strength; onze persoonlijke favoriet.

Balvenie 12 Years DoubleWood 70cl Single Malt Whisky

Vraag een gepassioneerde drinker om zijn favoriete whisky te noemen en hij zal waarschijnlijk zonder aarzelen zeggen: The Balvenie 21 Year Old Port Wood Finish. Het is een behendige balansoefening van de allerhoogste plank en deze Schotse whisky biedt romige en klassieke noten van fruit en granen, met slechts een vleugje rook. Natuurlijk is het maar één van de vele indrukwekkende whisky's van dit begeerde merk, en niet bang is om te experimenteren met hout.

Lagavulin 16 Years 70cl Single Malt Whisky

De enige echte: Lagavulin. Populair gemaakt door acteur Nick Offerman (die onlangs werd geëerd met zijn eigen release), heeft deze distilleerderij uit Islay de kunst van single malts geperfectioneerd. De 16-jarige versie is simpelweg legendarisch en een van 's werelds beste whisky's, mits je van turf houdt. Als verfijnde melasse die smelt over een kampvuur, levert het tastbare lagen van zoete en doordringende rook. Meer dan een kwaliteitsmerk zal Lagavulin slapende smaakpapillen doen ontwaken.

Talisker Storm 70cl Single Malt Whisky

Betaalbare single malt whisky wordt niet beter dan de Talisker 10 Year, die zich laag voor laag onthult voordat hij uitmondt in een rokerige afdronk. Hij won een Double Gold Medal en "Best Single Malt Scotch tot 12 jaar" in de San Francisco World Spirits Competition van 2015. Als je naar een hogere klasse gaat, kom je bij de geprezen 18 Year, die in 2007 werd uitgeroepen tot "Best Single Malt In The World" bij de World Whiskies Awards. Ongeacht welke variant je probeert, je zult waarschijnlijk je glas uitlikken en zeggen: "Dit is goede Schotse whisky!"

author-avatar

Over Simon Templar

Zeker geen heilige, maar wél de inspirator achter het Buydrinks team. Simon houdt zich onledig met de technische kant van de zaak en knoopt naar eigen zeggen links aan tags, en slugs aan domeinen. Of zoiets. Volgens hem is er maar 1 ding goed aan het mislukte wijnjaar 1977: zijn neerdaling tussen de gewone mensen. En de Port van Fonseca, dat ook. Simon heeft 25 jaar ervaring op het gebied van wijn en gedistilleerd. In 2000 werd Simon Vinoloog aan de Wijnacademie en heeft hij duizenden wijnen geproefd. Naast wijn is Simon een liefhebber van Single Malt Whisky.

Terug naar overzicht

Gerelateerde berichten