Druivenrassen, Review, Rood druivenras

Beste primitivo

De beste primitivo wijnen

Waar komt primitivo wijn vandaan?

De oorsprong van de primitivo wijnen is terug te voeren tot Kroatië in de 18e eeuw. Er wordt aangenomen dat de druif vanuit de Kroatische wijngaarden naar de regio Puglia aan de overkant van de Adriatische Zee is gebracht.

In de 18e eeuw bedacht de Italiaanse monnik Filippo Francesco Indellicati de naam primitivo, geïnspireerd door de vroege rijping van de druif. Hiervoor was primitivo bekend onder verschillende namen, waaronder Zagarese, Tribidrag en Crljenak Kasteljanski.

Deze druif uit Puglia kwam aan het begin van de 19e eeuw in de VS aan en kreeg de naam zinfandel. De nieuwe naam leidde tot discussies onder wijnexperts in Italië en de VS.

In de jaren tachtig werd het echter immens populair in de VS. (De witte zinfandel wijn is goed voor bijna 10% van alle wijnen die tegenwoordig in de VS worden verkocht.)

In 1988 leidde een beweging om primitivo en andere wijnstokken te ontwortelen bijna tot het wegvagen van de wijngaarden van de druif in Italië. Tegelijkertijd bleef de Amerikaanse tweelingbroer van primitivo, zinfandel, bloeien.

De aantrekkingskracht van deze wijndruif in de VS (vooral in Napa Valley) werd zijn redding en hielp de variëteit te verjongen.
Vandaag de dag is primitivo geleidelijk getransformeerd van een simpele mengdruif tot een onderdeel van de beste cépagewijnen bij wijnbouwers in Zuid-Italië. De beste wijnen uit deze streek zijn vaak van primitivo gemaakt.

Waar wordt primitivo verbouwd?

Primitivo wordt het meest verbouwd in de volgende gebieden:

  • Italië: Primitivo wordt voornamelijk verbouwd in Puglia (Apulië) aan de zuidkust, Veneto en andere delen van Italië. In het verleden werd het ook gebruikt als mengdruif in Toscane en Piemonte. De vier belangrijkste herkomstbenamingen van primitivo wijn in Italië zijn Primitivo di Manduria DOC, Primitivo di Manduria Dolce Naturale DOCG, Gioia del Colle Primitivo DOC en Salento IGT.
  • Verenigde Staten: De prominente Zinfandel wijngaarden in de VS bevinden zich in Dry Creek (Sonoma), Lodi en de Sierra Foothills in Californië. Kleinere plantages van de Californische Zinfandel zijn ook te vinden in Santa Clara Valley, San Luis Obispo, Napa Valley en Russian River Valley. 
  • Andere regio’s: Het oorspronkelijke land van Primitivo is Kroatië, maar tegenwoordig wordt het alleen in een klein gebied verbouwd, voornamelijk op het eiland Hvar. Andere kleinere Primitivo wijngaarden zijn te vinden in Mexico, West-Australië (Mudgee in New South Wales), Zuid-Afrika en Frankrijk (Côtes de Thongue.) 
Wijngaard in Apulië

Hoe wordt primitivo verbouwd?

De primitivo wijnstok die vroeg rijpt, produceert lage tot gemiddelde opbrengsten, afhankelijk van de wijnboer en het terroir. Hij is gemakkelijk gevoelig voor temperatuurschommelingen en voorjaarsvorst.    

De primitivo wijnstokken in Manduria groeien op ijzerrijke kleigronden vermengd met grote kalkhoudende rotsen. primitivo gedijt ook op zandgronden, zwarte bodems van alluviale afzettingen en vulkanische en kalkrijke bodems. 

Gewoonlijk wordt de primitivo wijnstok alberello geleid (om te groeien als enkele bomen), maar onlangs hebben sommige wijngaarden trellissystemen aangenomen, zoals Guyot of cordon geleiding.

Het meest ongewenste kenmerk van primitivo is de neiging om snel overrijp te worden, wat resulteert in opbrengsten met een lage zuurgraad en verminderde smaak. De druivenschil is dun en kwetsbaar, waardoor hij kwetsbaar is voor schimmels en vocht.

De vinificatie van primitivo wijn

Tijdens de vinificatie worden de druiven, die van de primitivo wijnstok zijn geoogst, ontdaan van steeltjes, geplet en gefermenteerd in roestvrijstalen tanks in de wijnmakerij. 

Na de eerste gisting worden de druiven 20 dagen geweekt. De wijnmakers brengen ze vervolgens over in eikenhouten vaten voor malo-lactische gisting. 

Primitivo wijnen ontwikkelen evenwichtige tannine en een intense tint wanneer ze in eikenhouten vaten rijpen. De wijn wordt meestal ongeveer zeven maanden gerijpt voordat hij wordt gebotteld.

Wijn en spijscombinaties met primitivo

Primitivo wijn heeft dominante smaaktonen van kersen en een duidelijke kruidigheid, een afspiegeling van het terroir. Primitivo heeft een subtiele drop- en pepersmaak met een vleugje mediterrane kruiden. 

Ook vind je vaak een intens aroma van zoete vanille, zure en zwarte kersen en een alcoholpercentage van 14-18%.

De wijn van deze Apulische druif is buitengewoon veelzijdig en past goed bij geroosterd lamsvlees, pasta, kazen, aubergine-parmezaanse kaas, pizza en zelfs pittige curries.

Tijd om enkele van de beste Primitivo wijnen te ontdekken die je dit jaar kunt kopen!

Dit zijn de beste primitivo wijnen

Masseria Borgo dei Trulli Lucale Primitivo Appassimento

Appassimento is de wijntechniek waarmee deze bijzondere rode Zuid-Italiaanse wijn wordt gemaakt. De druiventakken worden pas op het laatste moment"geknakt". Ze draaien de stengel zodat er geen voeding de druiven bereiken. Hierdoor worden de druiven op een natuurlijke manier gedroogd. Het resultaat is een maximaal suikergehalte, omdat het vocht langzaam verdampt. Hierdoor maakt men een smaakvolle en zeer geconcentreerde rode wijn.

Doppio Passo Primitivo

Deze rode wijn maakt met iedereen vrienden! Heerlijk vol van smaak met rijpe geuren van donker fruit.

author-avatar

Over Simon Janssen

Zeker geen heilige, maar wél de inspirator achter het Buydrinks team. Simon houdt zich onledig met de technische kant van de zaak en knoopt naar eigen zeggen links aan tags, en slugs aan domeinen. Of zoiets. Volgens hem is er maar 1 ding goed aan het mislukte wijnjaar 1977: zijn neerdaling tussen de gewone mensen. En de Port van Fonseca, dat ook. Simon heeft 25 jaar ervaring op het gebied van wijn en gedistilleerd. In 2000 werd Simon Vinoloog aan de Wijnacademie en heeft hij duizenden wijnen geproefd. Naast wijn is Simon een liefhebber van Single Malt Whisky.

Terug naar overzicht