Druivenrassen, Rood druivenras

De beste primitivo wijn om nu te kopen

De beste primitivo wijnen

Dit artikel bevat

De beste primitivo wijnen is niet eenvoudig. Er zijn natuurlijk veel aanbieders, verschillende soorten op de markt. Hoe maak ik beste keuze en welke wijnen zijn het best beoordeeld? Wij vertellen het je in deze blog. Ook vertellen we je alles wat je over deze wijn moét weten zodat je deze nog beter kunt waarderen.

Wat is een primitivo wijn?

Primitivo is een Italiaanse rode druif die genetisch identiek is aan de Amerikaanse Zinfandel (of Zin). Deze druif heeft een lange weg afgelegd van gebruik in goedkope rode wijnmelanges tot de topdruif van sommige uitzonderlijke cépagewijnen vandaag.

Primitivo is een donkerrode, smaakvolle druif die zeer volle wijnen produceert met rijpe tannines. Het is de op twee na meest verbouwde druivensoort van de regio Puglia in Zuid-Italië . 

De naam ‘Primitivo’ stamt af van het Latijnse ‘primativus’ en het Italiaanse ‘primaticcio’, die beide vroege rijping betekenen. Dit kenmerk van de druif geeft de Primitivo-wijnen meer structuur en geeft het de Apulische naam, ‘Mirr Test’ (harde wijn).  Deze druivensoort wordt gebruikt om een scala aan wijnen te produceren, waaronder DOC Primitivo di Manduria en Salice Salentino.

Primitivo wordt vaak verward met de Amerikaanse Zinfandel-druif , maar er zijn subtiele verschillen.

Wat is het verschil tussen primitivo wijn en zinfandel?

Primitivo en Zinfandel zijn genetisch identieke klonen van de Kroatische druif, Crljenak Kastelianski, zoals bewezen door DNA-analyse.

  • Grootte van de wijngaarden : Primitivo wordt voornamelijk in Zuid-Italië verbouwd met kleinere wijngaarden in andere regio’s. Bij zinfandel bevinden zich juist grootste plantages zich in Californië (in Lodi, Napa Valley, Dry Creek Valley) en in delen van New York. Interessant is dat in de VS geen enkele wijnmakerij wettelijk gezien zijn zinfandel als primitivo mag labelen. Echter mogen wijnmakers in Italië zowel Primitivo als Zinfandel als synoniemen op hun etiketten gebruiken. Dit wordt eigenlijk niet frequent gedaan omdat de naam primitivo zo ingeburgerd is dat wijnliefhebbers op zoek zullen gaan naar primitivo en niet naar zinfandel als het gaat om Italiaanse wijnen.
  • Karakter van de wijn: Zinfandel is een blauwe druivensoort die goed gerijpte druiven produceert boordevol robuuste smaken. Vroege oogst van Primitivo in de wijngaard resulteert in minder uitgesproken smaken die te vergelijken zijn met Zinfandel. Zinfandel-wijnen zijn zoeter en zachter met een hoger alcoholgehalte. Deze druif wordt ook gebruikt om een roséwijn te maken, genaamd White Zinfandel. 

  • Smaak van de wijn: Primitivo-wijn heeft ook meer smaaktonen van gedroogd fruit, een lichtere body en een evenwichtige zuurgraad in vergelijking met zijn Amerikaanse tegenhanger. Zinfandel kan pompeus zijn, soms zelfs een beetje te geforceerd. Primitivo heeft eerder rijpe tonen van pruimen, koffie en chocolade. 

Gezicht op een aantal trulli huisjes in puglia
Een aantal typische Trulli huisjes in de regio Puglia, de thuisbasis van primitivo

Waar komt primitivo wijn vandaan?

De oorsprong van de primitivo wijnen is terug te voeren tot Kroatië in de 18e eeuw. Er wordt aangenomen dat de druif vanuit de Kroatische wijngaarden naar de regio Puglia aan de overkant van de Adriatische Zee is gebracht.

In de 18e eeuw bedacht de Italiaanse monnik Filippo Francesco Indellicati de naam primitivo, geïnspireerd door de vroege rijping van de druif. Hiervoor was primitivo bekend onder verschillende namen, waaronder Zagarese, Tribidrag en Crljenak Kasteljanski.

Deze druif uit Puglia kwam aan het begin van de 19e eeuw in de VS aan en kreeg de naam zinfandel. De nieuwe naam leidde tot discussies onder wijnexperts in Italië en de VS.

In de jaren tachtig werd het echter immens populair in de VS. (De witte zinfandel wijn is goed voor bijna 10% van alle wijnen die tegenwoordig in de VS worden verkocht.)

In 1988 leidde een beweging om primitivo en andere wijnstokken te ontwortelen bijna tot het wegvagen van de wijngaarden van de druif in Italië. Tegelijkertijd bleef de Amerikaanse tweelingbroer van primitivo, zinfandel, bloeien.

De aantrekkingskracht van deze wijndruif in de VS (vooral in Napa Valley) werd zijn redding en hielp de variëteit te verjongen.
Vandaag de dag is primitivo geleidelijk getransformeerd van een simpele mengdruif tot een onderdeel van de beste cépagewijnen bij wijnbouwers in Zuid-Italië. De beste wijnen uit deze streek zijn vaak van primitivo gemaakt.

Waar wordt primitivo verbouwd?

Primitivo wordt het meest verbouwd in de volgende gebieden:

  • Italië: Primitivo wordt voornamelijk verbouwd in Puglia (Apulië) aan de zuidkust, Veneto en andere delen van Italië. In het verleden werd het ook gebruikt als mengdruif in Toscane en Piemonte. De vier belangrijkste herkomstbenamingen van primitivo wijn in Italië zijn Primitivo di Manduria DOC, Primitivo di Manduria Dolce Naturale DOCG, Gioia del Colle Primitivo DOC en Salento IGT.
  • Verenigde Staten: De prominente Zinfandel wijngaarden in de VS bevinden zich in Dry Creek (Sonoma), Lodi en de Sierra Foothills in Californië. Kleinere plantages van de Californische Zinfandel zijn ook te vinden in Santa Clara Valley, San Luis Obispo, Napa Valley en Russian River Valley. 
  • Andere regio’s: Het oorspronkelijke land van Primitivo is Kroatië, maar tegenwoordig wordt het alleen in een klein gebied verbouwd, voornamelijk op het eiland Hvar. Andere kleinere Primitivo wijngaarden zijn te vinden in Mexico, West-Australië (Mudgee in New South Wales), Zuid-Afrika en Frankrijk (Côtes de Thongue.) 
Wijngaard in Apulië

Hoe wordt primitivo verbouwd?

De primitivo wijnstok die vroeg rijpt, produceert lage tot gemiddelde opbrengsten, afhankelijk van de wijnboer en het terroir. Hij is gemakkelijk gevoelig voor temperatuurschommelingen en voorjaarsvorst.    

De primitivo wijnstokken in Manduria groeien op ijzerrijke kleigronden vermengd met grote kalkhoudende rotsen. primitivo gedijt ook op zandgronden, zwarte bodems van alluviale afzettingen en vulkanische en kalkrijke bodems. 

Gewoonlijk wordt de primitivo wijnstok alberello geleid (om te groeien als enkele bomen), maar onlangs hebben sommige wijngaarden trellissystemen aangenomen, zoals Guyot of cordon geleiding.

Het meest ongewenste kenmerk van primitivo is de neiging om snel overrijp te worden, wat resulteert in opbrengsten met een lage zuurgraad en verminderde smaak. De druivenschil is dun en kwetsbaar, waardoor hij kwetsbaar is voor schimmels en vocht.

De vinificatie van primitivo wijn

Tijdens de vinificatie worden de druiven, die van de primitivo wijnstok zijn geoogst, ontdaan van steeltjes, geplet en gefermenteerd in roestvrijstalen tanks in de wijnmakerij. 

Na de eerste gisting worden de druiven 20 dagen geweekt. De wijnmakers brengen ze vervolgens over in eikenhouten vaten voor malo-lactische gisting. 

Primitivo wijnen ontwikkelen evenwichtige tannine en een intense tint wanneer ze in eikenhouten vaten rijpen. De wijn wordt meestal ongeveer zeven maanden gerijpt voordat hij wordt gebotteld.

Wijn en spijscombinaties met primitivo

Primitivo wijn heeft dominante smaaktonen van kersen en een duidelijke kruidigheid, een afspiegeling van het terroir. Primitivo heeft een subtiele drop- en pepersmaak met een vleugje mediterrane kruiden. 

Ook vind je vaak een intens aroma van zoete vanille, zure en zwarte kersen en een alcoholpercentage van 14-18%.

De wijn van deze Apulische druif is buitengewoon veelzijdig en past goed bij geroosterd lamsvlees, pasta, kazen, aubergine-parmezaanse kaas, pizza en zelfs pittige curries.

Tijd om enkele van de beste Primitivo wijnen te ontdekken die je dit jaar kunt kopen!

Dit zijn de 10 beste Primitivo wijnen

author-avatar

Over Simon Templar

Zeker geen heilige, maar wél de inspirator achter het Buydrinks team. Simon houdt zich onledig met de technische kant van de zaak en knoopt naar eigen zeggen links aan tags, en slugs aan domeinen. Of zoiets. Volgens hem is er maar 1 ding goed aan het mislukte wijnjaar 1977: zijn neerdaling tussen de gewone mensen. En de Port van Fonseca, dat ook.

Terug naar overzicht