Gin, Voor jou geproefd

Beste gin volgens onze cocktailexperts

Beste gin kopen? Bestel eenvoudig bij Buydrinks

De wereld van distillaten werd niet altijd gedomineerd door wodka en tequila. Tijdens de gouden eeuw van cocktails in de jaren 1800 was gin toonaangevend. Het is verreweg de meest populaire klassieke cocktailbasis. Gin is het meest populaire onderdeel van elke klassieke cocktail.

Of je nu de voorkeur geeft aan klassiekers zoals de Martinez of moderne favorieten zoals de kosmonaut, gin kan het beste gedronken worden in een cocktail. Gin is uitdagend om mee te werken vanwege alle plantaardige ingrediënten. Er zijn zoveel smaken om te ontdekken.

Waar wordt gin van gemaakt?

Gin wordt gedefinieerd als een neutraal distillaat dat doorgaans wordt gedestilleerd uit graan, en vervolgens op smaak wordt gebracht met verschillende plantaardige ingrediënten. Gin is eigenlijk een soort gearomatiseerde wodka. Het aroma van gin wordt vaak omschreven als een dennenachtige geur en smaak, die afkomstig is van het meest belangrijke ingredient dat wordt gebruikt bij de productie van gin: jeneverbessen.

Jeneverbes is de primaire smaakstof in gin, maar er worden ook veel andere plantaardige ingrediënten gebruikt. Distilleerders gebruiken een verscheidenheid aan fruit, kruiden en specerijen zoals citrus, anijs, engelwortel, rozemarijn en kardemom om een uitgebalanceerd smaakprofiel te creëren. Elke distilleerderij gebruikt zijn eigen aangepaste recept van plantaardige ingrediënten, dus geen twee gins zijn hetzelfde.

Beste gin overall

Plymouth Original Strength Dry Gin 70cl

Plymouth Original Strength Dry Gin 70cl

Land: Verenigd Koninkrijk | Alcoholpercentage: 41% | Proefnotitie: jeneverbes, lavendel, citrus, salie, eucalyptus.

De zachtere smaak en lichte zoetheid van Plymouth gin maken het een veelzijdige fles die achter je bar moet staan.

Het kiezen van de "beste gin" is geen gemakkelijke taak. Elke op maat gemaakte mix van plantaardige ingrediënten heeft zijn eigen unieke karakter. Maar vanwege zijn unieke plaats in de wereld van gin onderscheidt Plymouth zich van de massa, dus daarom de beste keuze.

Plymouth gin wordt sinds 1793 op dezelfde locatie gedistilleerd en is bijna zijn eigen subcategorie van deze spirit. Hij is een beetje zachter en minder jeneverbes gedomineerd. Het zoetere profiel wordt in evenwicht gehouden door aardsheid en kruiden, en hoewel de jeneverbes nog steeds erg aanwezig is, is hij niet zo agressief als sommige andere gin-stijlen.

Beste budget gin

Gordon's Gin 70cl

Plymouth Original Strength Dry Gin 70cl

Land: Verenigd Koninkrijk | Alcoholpercentage: 38% | Proefnotitie: jeneverbes, citrus, koriander.

Gordon's gin is een klassieke fles die zich soepel vermengt met cocktailingrediënten.

Meer dan bij elke andere sterke drank komt de prijs van gin niet noodzakelijkerwijs overeen met de kwaliteit. Geen enkele fles bewijst dat beter dan Gordons gin. Gordon's geeft je die klassieke Londense droge stijl, maar het is merkbaar goedkoper dan Beefeater. oor minder dan 15 euro is Gordon's de perfecte gin voor al je old-school cocktails.

Het is een fijne gin die al je op gin gebaseerde cocktails prachtig zal maken". Gordon's is zelfs de favoriete gin van James Bond in de film 'Casino Royale'. Verwacht samen met de jeneverbes tonen van koriander en engelwortel.

Beste gin voor een martini

Tanqueray Gin 1ltr 2

Plymouth Original Strength Dry Gin 70cl

Land: Verenigd Koninkrijk | Alcoholpercentage: 47% | Proefnotitie: jeneverbes, laurier, engelwortel, koriander

Voor een klassieke cocktail als de martini gaat er niets boven de iconische smaak van Tanqueray.

De martini is verreweg de bekendste klassieke cocktail op basis van gin. Elke martini-liefhebber heeft een specifieke voorkeur voor zijn ideale cocktail, maar voor deze klassieker raden we de Tanqueray London dry gin aan.

Tanqueray is constant van smaak en heeft een zeer herkenbare stijl. Het wordt al bijna 200 jaar gedistilleerd en men zou kunnen stellen dat het net zo goed de London Dry-stijl definieert als Beefeater. Waar andere gins vaak een hoog aantal specerijen en kruiden bevatten, gebruikt Tanqueray er slechts vier: jeneverbes, zoethout, engelwortel en koriander. Deze eenvoudige maar iconische gin is de perfecte keuze bij het mixen van een frisse en zuivere martini.

Beste gin voor een gin & tonic

Bombay English Estate 70cl Gin

Bombay Sapphire Gin

Land: Verenigd Koninkrijk | Alcoholpercentage: 40% | Proefnotitie: jeneverbes, laurier, engelwortel, koriander

Deze gin is toch wel het best te herkennen door de opvallende helderblauwe kleur van de fles

De allerbekendste mix waar gin aan wordt toegevoegd is toch wel de gin & tonic. Deze twee zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden en staan garant voor een perfect huwelijk van droge en kruidige smaken

Een sterke citrusgeur van zure citroen domineert. Er zitten ook wat alcoholtonen in, samen met jeneverbes. Er is een zoetheid en een duidelijk bloemig fruitig karakter op de achtergrond: helder en sterk aromatisch waardoor het zich vooral onderscheidt van typische London Dry-stijl gins.

Beste buitenlandse gin

Sir Edmond Gin 70cl

Sir Edmond Gin

Land: Nederland | Alcoholpercentage: 40% | Proefnotitie: jeneverbes, laurier, engelwortel, koriander

Je zou het haast vergeten, maar ook in Nederland wordt gin gemaakt, en wat voor één! De Sir Edmond gin is het toonbeeld van eindeloze perfectie van een bijzonder recept.

Sir Edmond gin wordt niet alleen gemaakt van de "usual suspects" zoals jeneverbes, koriander en engelwortel maar het meest unieke ingredient blijft toch wel de, uit Reunion, afkomstige, vanille.

Deze vanille geeft de gin niet alleen zijn lichtgele karakter (golden glow) maar ook een bijzonder aroma van vanille, onderbouwt met de bekende geur van jeneverbes

author-avatar

Over Simon Templar

Zeker geen heilige, maar wél de inspirator achter het Buydrinks team. Simon houdt zich onledig met de technische kant van de zaak en knoopt naar eigen zeggen links aan tags, en slugs aan domeinen. Of zoiets. Volgens hem is er maar 1 ding goed aan het mislukte wijnjaar 1977: zijn neerdaling tussen de gewone mensen. En de Port van Fonseca, dat ook.

Terug naar overzicht

Gerelateerde berichten