Review, Wijn, Witte wijn

De beste Chardonnay die je geproefd moet hebben

Beste Chardonnay

Chardonnay is een van de meest populaire witte druivensoorten ter wereld. De druif wordt verbouwd in verschillende wijnregio’s over de hele wereld, zoals Frankrijk, Californië, Australië en Zuid-Afrika. In deze blog geven we je de top 10 beste Chardonnays die je geproefd moet hebben.

De Chardonnay-druif heeft zijn oorsprong in de regio Bourgogne in Frankrijk. De naam “Chardonnay” is afgeleid van het gelijknamige dorp Chardonnay in de regio Bourgogne, waar de druif voor het eerst werd geteeld. De Chardonnay-druif is tegenwoordig wereldwijd verspreid en wordt in veel wijnproducerende landen verbouwd. Het is een van de bekendste en meest populaire druivenrassen voor het maken van witte wijn. Chardonnay uit de Bourgogne wordt gekenmerkt door zijn expressieve aroma’s en smaken. De wijnen vertonen vaak aroma’s van groene appels, peren, citrusvruchten, tropisch fruit en soms zelfs subtiele tonen van noten en vanille. De smaak van de wijn kan variëren van fris en levendig tot rijk en boterig, afhankelijk van de specifieke stijl en het terroir.

Het terroir speelt een belangrijke rol in de smaak van Chardonnay-wijnen uit de Bourgogne. De regio kent verschillende subregio’s, zoals Chablis, Côte de Beaune en Côte Chalonnaise, die elk hun eigen unieke klimaat en bodem hebben. Deze factoren beïnvloeden de karakteristieken van de wijnen. Chablis produceert bijvoorbeeld vaak frisse en minerale Chardonnay-wijnen, terwijl de wijnen uit Côte de Beaune vaak voller en complexer zijn.

In de Bourgogne wordt Chardonnay vaak gefermenteerd en gerijpt in eikenhouten vaten, wat bijdraagt aan de textuur en smaakcomplexiteit. Sommige producenten kiezen echter voor een meer terroir-gerichte aanpak en gebruiken minder nieuw eikenhout, zodat het fruit en de mineraliteit van de druif beter tot uiting komen.

Over het algemeen zijn Chardonnay-wijnen uit de Bourgogne geliefd vanwege hun uitstekende balans tussen fruitige aroma’s, complexiteit en verfijning. Ze kunnen goed ouderen en ontwikkelen na verloop van tijd extra complexiteit en nuances.

Wat is de beste Chardonnay?

De beste Chardonnay is de Domaine Coche-Dury Corton Charlemagne. Deze wijn is onder andere door Robert Parker beoordeeld met 99 punten en in Decanter zelfs 100 punten. Deze wijn kost op het moment van schrijven op Vivino ongeveer ruim 6.400 euro. Je zult begrijpen dat niet iedereen zoveel geld aan een fles wil en kan uitgeven. Het begrip “beste” is een relatief begrip. Als je gaat voor de absolute kom je dus uit op wijnen van dit bedrag. Heb je 10-20 euro te besteden zijn er ook wijnen die “de beste” zijn en uitblinken door een uitstekende prijs en kwaliteit. In deze blog hebben we ons dus beperkt tot wijnen tot ongeveer maximaal 30 euro.

Beste Chardonnay uit Europa

De beste Chardonnays komen van oorsprong uit de Bourgogne. Hier is de Chardonnay heer en meester op het kalkrijke terroir. De verfijning die je zult vinden in de beste wijnen uit de Bourgogne is onnavolgbaar. Hierdoor adviseren wij ook altijd om een goede Chardonnay uit de Bourgogne te proeven als “benchmark” wijn voor andere Chardonnays. Als je weet hoe een goede witte Bourgogne smaakt zul je vanaf daar de wereld van Chardonnay beter begrijpen. Naast de Bourgogne worden er ook fantastische Chardonnays gemaakt in andere gebieden zoals Trentino – Alto Adige, Spanje, Friuli en Duitsland.

Beste Chardonnay uit de Nieuwe Wereld

Chardonnay uit de Nieuwe Wereld kan nogal rijk en complex zijn. Waar de meeste klassieke wijnmaker zuinig zijn met het gebruik van hout wordt dit in de Nieuwe Wereld maar al te graag toegepast. Dit resulteert in complexe wijnen met geur en smaakimpressies van eikenhout, tropisch fruit en karamel. De lekkerste Chardonnays komen uit Californië. Hier hebben wijnmakers de kwaliteit van deze druif op een absoluut nieuw niveau weten te plaatsen.

Beste Chardonnay zonder houtrijping

Beste hout gerijpte Chardonnay

author-avatar

Over Simon Janssen

Zeker geen heilige, maar wél de inspirator achter het Buydrinks team. Simon houdt zich onledig met de technische kant van de zaak en knoopt naar eigen zeggen links aan tags, en slugs aan domeinen. Of zoiets. Volgens hem is er maar 1 ding goed aan het mislukte wijnjaar 1977: zijn neerdaling tussen de gewone mensen. En de Port van Fonseca, dat ook. Simon heeft 25 jaar ervaring op het gebied van wijn en gedistilleerd. In 2000 werd Simon Vinoloog aan de Wijnacademie en heeft hij duizenden wijnen geproefd. Naast wijn is Simon een liefhebber van Single Malt Whisky.

Terug naar overzicht

Gerelateerde berichten