Geen categorie, Review

De beste Amarone

Beste amarone wijn

Amarone, een bijzondere rode wijn uit het hart van Italië, heeft in de afgelopen jaren veel wijnliefhebbers betoverd. Van zijn rijke smaken tot zijn onderscheidende productiemethode, is Amarone een wijn die het verdient om van dichterbij bekeken te worden. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat Amarone is, waar het vandaan komt, de beste jaargangen en hoe je deze wijn het beste kunt combineren met eten. Daarom leggen wij in deze blog uit wat Amarone is en wat de beste Amarone wijn is van dit moment.

Wat is Amarone?

Amarone della Valpolicella, vaak kortweg Amarone genoemd, is een droge rode wijn die afkomstig is uit de Valpolicella-regio in het noordoosten van Italië, nabij Verona. De wijn wordt voornamelijk geproduceerd uit drie druivensoorten: Corvina, Rondinella en Molinara. De bijzondere productiemethode, “appassimento”, waarbij de druiven gedeeltelijk worden gedroogd, zorgt voor een hogere concentratie van suikers en smaken. Dit resulteert in een rijke, volle en complexe wijn met tonen van rijp fruit, specerijen en een lichte hint van bitterheid, die doet denken aan amandelen.

Waar komt de Amarone vandaan?

Amarone komt uit de Valpolicella-regio, gelegen in de provincie Verona in Noord-Italië. De regio staat bekend om zijn pittoreske heuvels en historische dorpen. De Valpolicella-regio heeft een lange geschiedenis van wijnproductie, met sporen van wijncultuur die teruggaan tot de Romeinse tijd. Amarone is een relatief recente toevoeging aan de wijnwereld, met de eerste commerciële productie die plaatsvond in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Hierdoor is Amarone een van de meest gewaardeerde Italiaanse wijnen geworden. De beste Amarone wijn komt uit

Hoe wordt Amarone gemaakt?

Het productieproces van Amarone is een verfijnde kunstvorm, gecentreerd rond de apassimento-techniek.  Na de oogst worden de druiven zorgvuldig geselecteerd en naar speciaal ontworpen droogruimten overgebracht, waar de temperatuur en luchtcirculatie strikt gecontroleerd worden. Gedurende een periode van ongeveer vier maanden, verliezen de druiven tussen 25% en 40% van hun oorspronkelijke vochtgehalte. Dit leidt tot een concentratie van suikers en andere organische stoffen, die essentieel zijn voor de unieke complexiteit van Amarone.

Na dit ingrijpende droogproces worden de druiven met de grootste zorg geperst, zodat het ontstane sap een rijke verzameling van aroma’s en smaken bevat. Dit sap wordt vervolgens overgebracht naar eikenhouten vaten, waar het verschillende jaren rijpt. Tijdens deze rijpingsperiode ontwikkelen zich de complexe aroma’s en smaakprofielen, van donker fruit en leer tot chocolade en specerijen, die kenmerkend zijn voor hoogwaardige Amarone wijn.

Het proces eindigt echter niet met het rijpen in vaten. Na een zorgvuldig filtratieproces wordt de wijn gebotteld en ondergaat hij nog een additionele rijpingsperiode van gemiddeld zes maanden voordat hij beschikbaar komt voor consumptie. Deze laatste fase in de fles is cruciaal voor de afronding van het rijpingsproces en draagt bij aan de harmonie en het evenwicht van de wijn.

Wat zijn de beste Amarone wijn jaargangen?

Hoewel Amarone in veel jaargangen indrukwekkende kwaliteit biedt, zijn er enkele jaren die bijzonder opmerkelijk zijn:

  • 2007: Een warm en droog jaar, dat resulteerde in een Amarone met een uitzonderlijke concentratie en complexiteit.
  • 2010: Een koeler jaar, maar met veel zon, wat leidde tot een uitstekende balans tussen rijp fruit en frisse zuren.
  • 2013: Een langzaam rijpend jaar, wat resulteerde in een Amarone met een grote diepte en elegantie.
  • 2016: Een jaar met ideale weersomstandigheden, waarin de druiven optimaal konden rijpen, en een Amarone met een opmerkelijke intensiteit en structuur voortbracht.

Dit is de top 10 beste Amarone wijn van dit momentAmarone della Valpolicella Punta 470 2018 Ca'Rugate, DOCG

De druiven voor deze Amarone worden verbouwd op een hoogte van 470 meter. Door die ligging zit deze Punta 470 mooi in zijn zuren en toont veel elegantie. Ronde fluwelige wijn met enorm veel lengte en een kruidige toets.Cecilia Beretta Cariano Amarone DOCG Classico Riserva

Het paradepaardje van Cecilia Beretta is deze prachtige Amarone della Valpolicella Riserva. Na de oogst worden de druiven gedurende 120 dagen gedroogd, waardoor het vocht verdampt en het suikergehalte toeneemt. Dit resulteert in een zeer intense, geconcentreerde wijn met een rijke body en een hoger alcoholpercentage. De Amarone Riserva rijpt voor ongeveer 70% in barriques van Frans eiken en Italiaans kersenhout, en dit gedurende maar liefst 24 maanden.

Deze uitzonderlijke rijpingsmethode geeft de wijn zijn unieke en verfijnde karakter. Deze Riserva is ideaal voor speciale gelegenheden of om te genieten naast een heerlijk, uitgebreid diner. Proef de passie en toewijding van Cecilia Beretta in elke slok van deze sublieme Amarone della Valpolicella Riserva.

Cecilia Beretta Amarone della Valpolicella DOCG

De Amarone della Valpolicella is met recht een van de beste rode wijnen uit Italië. Het unieke karakter van deze wijn is te danken aan het bijzondere droogproces van de druiven na de oogst. Gedurende 120 dagen verliezen de druiven vocht, waardoor de suikerspiegel stijgt en een geconcentreerde smaak ontstaat.

Dankzij dit proces krijgt de Amarone een rijkere body, een hoger alcoholpercentage en een prachtige, intense kleur. Deze kenmerken maken de Amarone della Valpolicella een gewilde en zeer gewaardeerde wijn onder liefhebbers en kenners. Deze uitzonderlijke wijn is perfect om te delen tijdens speciale gelegenheden of om te genieten van een heerlijk diner, waarbij de intense smaken en het rijke karakter van de wijn een onvergetelijke indruk zullen achterlaten.

Conclusie, wat is de beste Amarone?

De beste Amarone is Cantina di Negrar 2019 Amarone della Valpolicella Classico DOCG. Gelegen in het kloppende hart van het Valpolicellagebied liggen de kelders van Cantina di Negrar. De druiven worden 4 maanden gedroogd in grote fruttaio (droogkamers) om tot wel 40% van hun vocht te verliezen en enorm aan concentratie te winnen. Het resultaat is verbluffend. Krachtig en diepgekleurd met aroma’s van kersen en gedroogde pruimen, maar aan de andere kant subtiele aroma’s van rozenbottel en kruidnagel.

Tot slot. Open deze fles Amarone op tijd en laat de wijn lekker ademen in de fles of in een karaf. Dit zal de kwaliteit van de wijn tijdens het diner ten goede komen.

author-avatar

Over Simon Templar

Zeker geen heilige, maar wél de inspirator achter het Buydrinks team. Simon houdt zich onledig met de technische kant van de zaak en knoopt naar eigen zeggen links aan tags, en slugs aan domeinen. Of zoiets. Volgens hem is er maar 1 ding goed aan het mislukte wijnjaar 1977: zijn neerdaling tussen de gewone mensen. En de Port van Fonseca, dat ook. Simon heeft 25 jaar ervaring op het gebied van wijn en gedistilleerd. In 2000 werd Simon Vinoloog aan de Wijnacademie en heeft hij duizenden wijnen geproefd. Naast wijn is Simon een liefhebber van Single Malt Whisky.

Terug naar overzicht