Geen categorie

De beste alcoholvrije wijn om nu te drinken

Beste alcoholvrije wijn

Minder wijn drinken en niet-alcoholische drankjes zijn erg in opkomst, dus hebben we ons dit keer verdiept in de wereld van alcoholvrije wijn om te zien welke echt lekker zijn. Een kleine waarschuwing vooraf: deze wijnen zijn zoet, veel zoeter dan wijnen met alcohol. Een normaal droge witte wijn heeft ongeveer 4-7 gram restsuiker per liter, en veel hiervan hebben dezelfde hoeveelheid per 100 ml. Dus absoluut geen goede optie als je probeert af te vallen. Ze zijn overigens ook te zoet om mee te koken.

Lage of alcoholvrije wijnen worden gemaakt door een normale wijn te maken, de alcohol te verwijderen en de resulterende vloeistof te zoeten met veelal druivensap om het wat body te geven. Velen hebben ook een kleine hoeveelheid toegevoegde smaakstoffen. Dit was absoluut de minst bevredigende categorie. De twee die het beste werkten waren de prosecco en de Duitse riesling, misschien omdat hun versies met alcohol van nature  gebaseerd zijn op een zoetig karakter.

Dranken zoals sprankelend druivensap zijn overigens niet hetzelfde als alcoholvrije wijn. Ze zijn niet hetzelfde gemaakt, ze smaken niet hetzelfde en alcoholvrije wijn is niet geschikt voor kinderen of jongeren onder de 21, hoewel ze als “alcoholvrij” worden beschouwd.

Bruisend druivensap is dat wel, druivensap met bubbels. Er is nooit alcohol aanwezig geweest tijdens het maakproces, dus er is geen alcohol aanwezig. Bruisend druivensap is gemaakt van wit druivensap dat langer is gefermenteerd om de koolzuur in de drank te creëren. Dus als sprankelend druivensap niet als alcoholvrije wijn wordt beschouwd, wat is dan alcoholvrije wijn?

Wat is alcoholvrije wijn?

Niet-alcoholische of alcoholvrije wijn is wijn die weinig tot geen alcohol bevat. Het heeft vergelijkbare smaakprofielen, variëteiten, alleen zonder de alcohol.

Net als alcoholvrij bier kan alcoholvrije wijn echter nog kleine hoeveelheden alcohol bevatten. Daarom, als je alcohol volledig probeert te vermijden, wil je misschien ook niet-alcoholische wijn laten staan. Als je echter vanwege gezondheidsredenen of zwangerschap probeert uw alcoholgebruik te verminderen, kan alcoholvrije wijn met mate een geschikt alternatief zijn.

Hoe wordt alcoholvrije wijn gemaakt?

Alcoholvrije wijn volgt exact dezelfde stappen als traditionele wijn met alcohol, maar tijdens het laatste deel van het proces wordt de alcohol uit de wijn gehaald.

De meest gebruikelijke manier om alcohol uit wijn te verwijderen, is via een proces dat bekend staat als vacuümdestillatie. Vacuümdestillatie gebruikt warmte om het grootste deel van de alcohol in de wijn te verdampen, waardoor er slechts sporen van alcohol overblijven. Door de hoogst mogelijke hitte te behouden zonder het punt te bereiken waarop de wijn verbrandt of kookt, wordt de alcohol verwijderd, waardoor alle originele wijnsmaak intact blijft.

Door dit proces van het verwijderen van de alcohol te gebruiken, kunnen de wijnmakers ervoor zorgen dat het eindproduct zo min mogelijk alcohol bevat, terwijl het beoogde smaakprofiel van de originele wijn behouden blijft.

Hoe smaakt alcoholvrije wijn?

Het goede nieuws is dat de meeste niet-alcoholische wijn tegenwoordig wordt bewerkt om hetzelfde te smaken als traditionele wijn. Aangezien de alcoholvrije wijn exact hetzelfde proces doorloopt als traditionele wijn die alcohol bevat, alleen met de alcohol verwijderd tijdens de laatste fase van het proces, zou je een zeer vergelijkbaar smakende wijn moeten hebben. Toch mis je de warme smaak van alcohol, het geeft een bepaalde ronde en rijke smaak die je met alcoholvrije wijn niet hebt. Ik ken veel mensen die alcoholvrije wijn hebben geprobeerd maar niet enthousiast zijn. Misschien mag je alcoholvrije wijn niet vergelijken met wijn mét alcohol. Het zijn twee verschillende producten. 

Door alle alcohol eruit te halen, verandert de smaak enigszins, maar over het algemeen zou het smaakprofiel hetzelfde moeten zijn.

Als je om de een of andere reden alcohol volledig probeert te vermijden, zal alcoholvrije wijn nog steeds een kleine hoeveelheid alcohol bevatten. Het is niet genoeg om dronken te worden, maar het is er wel.

Alcoholvrije wijn is een geweldige manier om te genieten van de wijnsmaak waar je van houdt, zonder je zorgen te hoeven maken over wat alcohol met je lichaam kan doen.

En de beste alcoholvrije wijn is…

Schoone Gevel Natuurlijk wit. Deze wijn heeft net dat beetje extra waardoor je echte wijngevoel hebt. Door het gebruik van vacuum extractie blijft de smaak van de druiven behouden. Deze wijn zou niet misstaan bij een heerlijke frisse salade. Door het gebruik van muscat, naast chenin blanc, heb je een mooie muskaattoon die de wijn een geparfumeerd karakter geven. Een absolute aanrader!

 

author-avatar

Over Simon Templar

Zeker geen heilige, maar wél de inspirator achter het Buydrinks team. Simon houdt zich onledig met de technische kant van de zaak en knoopt naar eigen zeggen links aan tags, en slugs aan domeinen. Of zoiets. Volgens hem is er maar 1 ding goed aan het mislukte wijnjaar 1977: zijn neerdaling tussen de gewone mensen. En de Port van Fonseca, dat ook.

Terug naar overzicht