Geen categorie, Review

Beste witte wijn

Beste witte wijnen

Wanneer je op zoek bent naar de beste witte wijn, kan het aanbod overweldigend zijn. Er zijn zoveel soorten, smaken en prijsklassen om uit te kiezen! Daarom hebben we de hulp ingeschakeld van enkele toonaangevende wijnkenners om een lijst samen te stellen van de top 10 beste witte wijn. Deze witte wijnen zijn geselecteerd op basis van kwaliteit, smaak en prijs. Lees verder om erachter te komen welke witte wijnen de beste keuze zijn voor jou.

Wat bepaalt de kwaliteit van de beste witte wijn?

De kwaliteit van de wijn hangt sterk af van verschillende factoren, waaronder de bodemkwaliteit, de kwaliteit van de druiven, het klimaat en het weer tijdens het oogstjaar, de vinificatiemethoden en de kennis van de wijnboer.

Prijs

Mijn beste witte wijn kost vaak niet meer dan 15-20 euro omdat ik vind dat de smaak en de kwaliteit niet worden gerechtvaardigd door de hoge prijs. Natuurlijk ben ik van mening dat een Chateau Margaux van 500 euro absoluut lekkerder is en beter is dan een wijn van 20 euro, maar een wijn van 500 euro is niet 25 keer lekkerder dan een wijn van 20 euro. Hier spelen de vraag & aanbod, reputatie van de wijn en de beleggersmarkt een grote rol op de prijs van de wijn. En simpel gezegd zul je dit gewoon niet terugproeven in de wijn. Daarom richten we ons in dit artikel op wijn in een prijsklasse tot maximaal 35 euro. Heel eerlijk gezegd denk ik zelfs dat de meeste wijndrinkers deze prijscategorie doorgaans over zullen slaan. Toch kan ik je adviseren om deze categorie eens te gaan ontdekken omdat je juist hier de beste witte wijn zult vinden kijkend naar prijs en kwaliteit.

Bodem

De kwaliteit van de bodem is van groot belang bij de productie van witte wijn. De bodem moet in staat zijn om de juiste voedingsstoffen te leveren aan de wijnstokken en moet voldoende drainage en beluchting bieden. De bodemkwaliteit varieert sterk afhankelijk van de locatie en het type wijn dat wordt geproduceerd. De bodem van de wijn is een ondergewaarde factor op de smaak van wijn. Vaak gaat de aandacht volledig naar het druivenras en worden alle kwaliteiten toegeschreven aan de druif. Maar wist je dat zelfs de beste druif op een slechte bodem geen lekkere wijn oplevert? Je moet het eigenlijk zien als een perfect huwelijk. De ultieme samenwerking tussen druif en bodem levert doorgaans de beste wijnen. Een doorgaans “arme” bodem, dus van kiezel of gesteente, bevat weinig voedingstoffen. Omdat de wijnstok dan op zoek moet gaan naar deze voedingstoffen zullen de wortels diep de grond in gaan. Hier komt de wijnstok uiteindelijk mineralen tegen die de wijnstok voeden en de druiven veel smaak zullen geven.

Druif

De kwaliteit van de druif is ook een belangrijke factor bij het bepalen van de kwaliteit van de beste witte wijn. De druiven moeten gezond en rijp zijn om de beste wijn te produceren. De druivensoort en de manier waarop ze worden gekweekt en geoogst, bepalen de uiteindelijke smaak en kwaliteit van de wijn. De druif zorgt vaak voor de meest herkenbare aroma’s en smaken in de wijn. Dit worden primaire aroma’s genoemd. Deze primaire aroma’s zijn, als je een beetje getraind bent, goed te herkennen zijn. Zo ruikt cabernet sauvignon vaak naar rijp fruit zoals cassis, en heeft pinot noir juist aardse tonen.

Klimaat

Ook het klimaat en het weer tijdens het oogstjaar spelen ook een belangrijke rol bij de kwaliteit van de wijn. De hoeveelheid zon, regen en wind kan grote invloed hebben op de rijping van de druiven en de uiteindelijke smaak van de wijn. Het weer kan onvoorspelbaar zijn en kan grote schommelingen veroorzaken in de kwaliteit van de oogst. In gebieden waar het voor wijnbouw te warm is, krijgen druiven een overschot aan suikers. In gebieden waar het soms te nat of te koud is, is er vaak een gebrek aan suikers. Hierdoor missen wijnen body en alcohol. Ook zijn weersinvloeden zoals vorst en hagel funest voor de wijnbouw. Helaas komt het regelmatig voor dat wijnstokken worden geteisterd door moeder natuur en hele oogsten in gevaar komen. In het voorjaar van 2021 werden grote delen van Frankrijk geteisterd door extreme vorst en mislukte een groot deel van de oogst.

Vinificatie

De vinificatiemethoden die worden gebruikt om de druiven te verwerken en te fermenteren, zijn ook van groot belang bij het bepalen van de kwaliteit van de wijn. De methoden kunnen variëren van traditionele technieken tot moderne technologieën, en elke methode kan een unieke smaak en textuur aan de  beste witte wijn geven.

Kennis van de wijnboer

Tot slot is de kennis en ervaring van de wijnboer een cruciale factor bij het produceren van kwaliteitswijn. De wijnboer moet in staat zijn om de beste druiven te selecteren en de juiste technieken te gebruiken om de wijn te produceren. Door hun expertise kunnen ze de smaak en kwaliteit van de wijn maximaliseren.

Door rekening te houden met al deze factoren, kunnen wijnproducenten de beste witte wijn produceren die beschikbaar is. Bij het selecteren van een wijn is het belangrijk om deze factoren in overweging te nemen om de beste wijn te vinden die past bij uw smaak en voorkeuren.

Dit is onze top 10 beste witte wijn

Château du Val de Mercy Bourgogne Chitry-le-Fort

Chardonnay is een van de meest populaire witte druivenrassen ter wereld en de wijnen uit Bourgogne staan bekend om hun uitstekende kwaliteit. Deze wijn is rijk en complex, met tonen van groene appel, citroen en geroosterde noten.

Clos de Nouys Vouvray Sec

Chenin Blanc is een veelzijdig wit druivenras dat zowel droge als zoete wijnen kan produceren. Deze Chenin Blanc uit de Loire-vallei is levendig en fruitig, met aroma's van groene appel, honing en een lichte mineraliteit.
Bellingham The Bernard Series Hand Picked Viognier

Viognier is een rijk en exotisch wit druivenras dat bekend staat om zijn weelderige aroma's van perzik, abrikoos en bloemen. Deze Viognier is een prachtig voorbeeld van de complexiteit en elegantie die dit druivenras kan bieden.

Jean-Max Roger Cuvée Les Caillottes Blanc Sancerre

Sancerre is een wijn gemaakt van het Sauvignon Blanc-druivenras en komt uit de Loire-vallei in Frankrijk. Deze witte wijn staat bekend om zijn hoge zuurgraad, mineraliteit en verfrissende citrus- en kruisbessmaak.

Bodega Adegas Tollodouro Pontellón Albariño D.O. Rías Baixas

Albariño is een wit druivenras uit Galicië, in het noordwesten van Spanje. Deze wijn heeft een uitgesproken aroma van perzik, abrikoos en bloemen, met een lichte ziltigheid die kenmerkend is voor de Rías Baixas-regio.

Conclusie, wat is de beste witte wijn?

Dit is onze top 10 van beste witte wijnen, zorgvuldig geselecteerd door wijnkenners. Of je nu op zoek bent naar een verfrissende zomerwijn of een complexe wijn om te combineren met eten, deze lijst biedt een uitstekende selectie van witte wijnen die geschikt zijn voor elke gelegenheid. Proost!

author-avatar

Over Simon Janssen

Zeker geen heilige, maar wél de inspirator achter het Buydrinks team. Simon houdt zich onledig met de technische kant van de zaak en knoopt naar eigen zeggen links aan tags, en slugs aan domeinen. Of zoiets. Volgens hem is er maar 1 ding goed aan het mislukte wijnjaar 1977: zijn neerdaling tussen de gewone mensen. En de Port van Fonseca, dat ook. Simon heeft 25 jaar ervaring op het gebied van wijn en gedistilleerd. In 2000 werd Simon Vinoloog aan de Wijnacademie en heeft hij duizenden wijnen geproefd. Naast wijn is Simon een liefhebber van Single Malt Whisky.

Terug naar overzicht