Voor jou geproefd, Whisky, Whisky review

Beste whisky onder 100 euro

Beste whisky onder 100 euro

Inhoudsopgave

Wat is de beste whisky onder 100 euro?

Hoe kom je erachter wat de beste whisky is onder de 100 euro en waarop moet je letten? Eigenlijk is het niet eenvoudig om deze vraag in één antwoord te gieten. Als we toch een selectie moeten maken van het overschat aan single malt whisky dat op de markt te krijgen is, dan is het goed om te kijken naar prijs-kwaliteitsverhouding. Ondanks dat veel whiskies, in eerste instantie, op elkaar lijken, zijn er toch veel distilleerderijen die opvallen door hun speciale whisky. Een goed voorbeeld hiervan is Ardbeg. Net als Lagavulin en Laphraoig een bekend merk onder liefhebbers. Maar waarom kiezen zij nu voor Ardbeg? 

Hierin schuilt het antwoord op de vraag “Wat is de beste whisky onder 100 euro”. De distilleerderij richt zich al jaren op de kwaliteit en zet een typische stijl neer die wordt gewaardeerd. 

Hetzelfde geldt voor Aberlour. Deze distilleerderij uit Speyside onderscheidt zich door het gebruik van sherry vaten. Deze vaten geven de whisky ten eerste een diepe oranje-rode kleur. Ten tweede een prachtige complexe geur van koffie, karamel, rozijnen, chocolade en specerijen. Aberlour weet met zijn 12 en 14 jaar oude whisky net dat ene stapje extra te zetten waardoor de whisky rijker smaakt. 

Hier zijn onze topkeuzes van de beste whiskies, allemaal netjes onder de € 100.

Dit zijn de beste 10 whiskies onder de 100 euro

Aberlour A'Bunadh - Batch 74 70cl Single Malt Whisky

Aberlour A'Bunadh

Regio: Speyside | Alcoholpercentage: 61.2% (varieert per botteling) | Proefnotitie: Vers brood, pure chocolade, sinasappelschil

Deze Aberlour heeft een finish gehad in oloroso sherryvaten, waardoor de smaak erg uitgesproken is. Dit is een waar voor je geld-fles, omdat hij aanzienlijk goedkoper is dan veel whiskies die de helft van de tijd in een vat doorbrengen. Mag niet ontbreken in je collectie.

Aberlour 14 Years Double Cask Matured 70cl Single Malt Whisky

Aberlour 14 Year Double Cask Matured

Regio: Speyside | Alcoholpercentage: 43% | Proefnotitie: Gesauteerde appel, toffee, gember

Deze dubbel gerijpte Aberlour is een van onze favorieten. Het heeft die afdronk die we van de meeste scotches verwachten, maar door deze whisky op sherry casks te laten rijpen, wordt het echt naar een hoger niveau getild.

Ardbeg Corryvreckan 70cl Single Malt Whisky

Ardbeg Corryvreckan

Regio: Islay | Alcoholpercentage: 51,1% | Proefnotitie: Turf, tabak, koffie

Het is een krachtige expressie van een Islay single malt van een van de beste whiskyproducenten ter wereld. In 2008 is deze distillery uitgeroepen tot de beste van de wereld.

Ardbeg 10 Years 70cl Single Malt Whisky

Ardbeg 10 Year

Regio: Islay | Alcoholpercentage: 51,1% | Proefnotitie: Turf, tabak, koffie

Naar onze mening is er geen Islay op de markt die een meer turfachtig karakter en rokerige ruggengraat heeft dan deze jongen, allemaal verpakt in een laagdrempelige zoetheid. Deze whisky kan het beslist opnemen tegen elke andere Islay op de markt, ongeacht de prijs of leeftijd.

Ardbeg Uigeadail 70cl Single Malt Whisky

Ardbeg Uigeadail

Regio: Islay | Alcoholpercentage: 54,2% | Proefnotitie: Leer, turf, cacao

Gerijpt in bourbon- en sherryvaten, dit is een prachtige rokerige, zoete whisky. Deze whisky mag niet ontbreken in je (Islay) collectie.

Balvenie 14 Years Caribbean Cask 70cl Single Malt Whisky

The Balvenie 14 Year Caribbean Cask

Regio: Speyside | Alcoholpercentage: 54,2% | Proefnotitie: Bruine suiker, banaan, mango

Wij zijn dol op de toevoeging van de smaak die de whisky krijgt nadat hij in het rumvat is gerijpt. Het voegt heerlijk fruit en toffeenoten toe aan een toch al geweldige whisky.

Balvenie 14 Years The Week Of Peat 70cl Single Malt Whisky

The Balvenie 14 Year Peat Week

Regio: Speyside | Alcoholpercentage: 54,2% | Proefnotitie: Karamel, specerijen, turf

Deze Balvenie heeft veel turfachtige punch voor een Speyside. Het is opwindend om een ​​distilleerderij één week per jaar van stijl te zien veranderen.

Balvenie 12 Years DoubleWood 70cl Single Malt Whisky

The Balvenie 12 Year DoubleWood

Regio: Speyside | Alcoholpercentage: 40% | Proefnotitie: Rozijnen, vanille, specerijen

Het unieke rijpingsproces geeft deze whisky een toegankelijke smaak van zoet fruit en honing.

Bruichladdich Scottish Barley Classic Laddie Single Malt Whisky + Giftbox

Bruichladdich The Classic Laddie

Regio: Islay | Alcoholpercentage: 50% | Proefnotitie: Groene appel, bruine suiker, vers gemaaid gras

Het is een fantastische toegangspoort tot Islay whisky - geweldig puur of met ijs, zelfs betaalbaar genoeg om thuis of achter de bar mee te mixen. Dit is een vreemde eend uit Islay, want niet zo rokerig als andere soorten maar zeker het proberen waard.

Craigellachie 13 Years 70cl Single Malt Whisky

Craigellachie 13 Year

Regio: Speyside | Alcoholpercentage: 40% | Proefnotitie: Groene appel, karamel, specerijen

Het is een fantastisch zuivere, frisse Speyside met lichtere fruitige tonen die zorgen voor een toegankelijk karakter.

author-avatar

Over Simon Templar

Zeker geen heilige, maar wél de inspirator achter het Buydrinks team. Simon houdt zich onledig met de technische kant van de zaak en knoopt naar eigen zeggen links aan tags, en slugs aan domeinen. Of zoiets. Volgens hem is er maar 1 ding goed aan het mislukte wijnjaar 1977: zijn neerdaling tussen de gewone mensen. En de Port van Fonseca, dat ook.

Terug naar overzicht