Voor jou geproefd, Whisky, Whisky review

Beste whisky onder 100 euro van 2023

Beste whisky onder 100 euro

Wat is de beste whisky onder 100 euro?

Hoe kom je erachter wat de beste whisky is onder de 100 euro en waarop moet je letten? Eigenlijk is het niet eenvoudig om deze vraag in één antwoord te gieten. Als we toch een selectie moeten maken van het overschat aan single malt whisky dat op de markt te krijgen is, dan is het goed om te kijken naar prijs-kwaliteitsverhouding. Ondanks dat veel whiskies, in eerste instantie, op elkaar lijken, zijn er toch veel distilleerderijen die opvallen door hun speciale whisky. Een goed voorbeeld hiervan is Ardbeg. Net als Lagavulin en Laphraoig een bekend merk onder liefhebbers. Maar waarom kiezen zij nu voor Ardbeg? 

Hierin schuilt het antwoord op de vraag “Wat is de beste whisky onder 100 euro”. De distilleerderij richt zich al jaren op de kwaliteit en zet een typische stijl neer die wordt gewaardeerd. 

Hetzelfde geldt voor Aberlour. Deze distilleerderij uit Speyside onderscheidt zich door het gebruik van sherry vaten. Deze vaten geven de whisky ten eerste een diepe oranje-rode kleur. Ten tweede een prachtige complexe geur van koffie, karamel, rozijnen, chocolade en specerijen. Aberlour weet met zijn 12 en 14 jaar oude whisky net dat ene stapje extra te zetten waardoor de whisky rijker smaakt. 

Hier zijn onze topkeuzes van de beste whiskies, allemaal netjes onder de € 100.

Dit zijn de beste 10 whiskies onder de 100 euro

Aberlour A'Bunadh - Batch 75

Aberlour A'Bunadh - Batch 75 is een heerlijke single malt whisky. De geur is zoet met tonen van karamel, geroosterde noten en een vleugje sherry. De smaak is vol en rijk met tonen van gedroogd fruit, kruiden en een subtiele hint van peper. De afdronk is lang en warm met tonen van zoete karamel en een vleugje vanille. Deze whisky is een absolute aanrader voor whisky liefhebbers.

Aberlour 14 Years Double Cask Matured

De Aberlour 14 Years Double Cask Matured is een heerlijke single malt whisky. De geur is zoet en fruitig met tonen van karamel, vanille en eikenhout. De smaak is vol en rijk met tonen van geroosterde noten, kruiden en een subtiele hint van sherry. De afdronk is lang en verfijnd met tonen van zoete karamel en eikenhout. Deze whisky is een absolute aanrader voor whisky liefhebbers.

Ardbeg Corryvreckan

De Ardbeg Corryvreckan Single Malt Whisky is een intense whisky met een complexe smaak. De geur is krachtig, met tonen van rook, turf, zee en een vleugje citrus. De smaak is vol en rijk, met tonen van rook, turf, zoete karamel, kruiden en een hint van zilt. De afdronk is lang en warm, met tonen van rook, turf en zoete karamel. Deze whisky is een absolute aanrader voor whisky liefhebbers die van een intense smaak houden.

Ardbeg 10 Years

Ardbeg 10 Years Single Malt Whisky is een heerlijke whisky met een intense, rookige geur. De smaak is vol en krachtig met tonen van turf, karamel, zoete sherry en een vleugje peper. De afdronk is lang en warm met tonen van zoete kruiden en rook. Deze whisky is een absolute aanrader voor whisky liefhebbers. De intense smaak en de lange afdronk maken deze whisky tot een ware traktatie.

Ardbeg Uigeadail

Ardbeg Uigeadail Single Malt Whisky is een krachtige whisky met een intense, rijke smaak. De geur is vol van rook, turf, zoete sherry en kruiden. De smaak is vol van rook, turf, zoete sherry, chocolade, karamel, kruiden en een vleugje zilt. De afdronk is lang en warm met tonen van rook, turf, zoete sherry en kruiden. Ik raad deze whisky aan voor iedereen die van een krachtige whisky met een intense smaak houdt.

Balvenie 14 Years Caribbean Cask

De Balvenie 14 Years Caribbean Cask Single Malt Whisky is een heerlijke whisky met een complexe smaak. De geur is zoet met tonen van karamel, kaneel en vanille. De smaak is vol en rijk met tonen van kruiden, karamel, honing en een vleugje kokos. De afdronk is lang en zoet met tonen van karamel en kokos. Deze whisky is een absolute aanrader voor whisky liefhebbers. De smaak is complex en de afdronk is heerlijk zoet.

Balvenie 16 Years French Oak

De Balvenie 16 Years French Oak is een heerlijke single malt whisky. De geur is zoet met tonen van karamel, geroosterde noten en een vleugje vanille. De smaak is vol en rijk met tonen van gedroogd fruit, kruiden en een subtiele hint van eikenhout. De afdronk is lang en warm met tonen van karamel en een vleugje kruiden. Deze whisky is een absolute aanrader voor whisky liefhebbers. De perfecte balans tussen zoetheid, kruidigheid en eikenhout maakt deze whisky uniek.

Balvenie 12 Years DoubleWood

De Balvenie 12 Years DoubleWood Single Malt Whisky is een heerlijke whisky met een complexe smaak. De geur is zoet met tonen van karamel, geroosterde noten en een vleugje vanille. De smaak is vol en rond met tonen van kruiden, karamel, geroosterde noten en een subtiele hint van sherry. De afdronk is lang en zoet met tonen van karamel en vanille. Ik raad deze whisky aan vanwege de complexe smaak en de heerlijke afdronk.

Bruichladdich Scottish Barley Classic Laddie Whisky

De Bruichladdich Scottish Barley Classic Laddie Single Malt Whisky is een heerlijke whisky met een complexe geur van zoete mout, kruiden en citrus. De smaak is vol en rijk met tonen van zoete mout, karamel, kruiden en een vleugje turf. De afdronk is lang en warm met tonen van zoete mout, karamel en een subtiele turf. Deze whisky is een absolute aanrader voor whisky liefhebbers die van een complexe smaak houden.

Craigellachie 13 Years

De Craigellachie 13 Years 20cl Single Malt Whisky is een heerlijke whisky met een intense, zoete geur. De smaak is vol en rijk met tonen van karamel, vanille en een vleugje citrus. De afdronk is lang en warm met een subtiele hint van rook. Deze whisky is perfect voor een avondje genieten en ik raad hem zeker aan.

author-avatar

Over Simon Templar

Zeker geen heilige, maar wél de inspirator achter het Buydrinks team. Simon houdt zich onledig met de technische kant van de zaak en knoopt naar eigen zeggen links aan tags, en slugs aan domeinen. Of zoiets. Volgens hem is er maar 1 ding goed aan het mislukte wijnjaar 1977: zijn neerdaling tussen de gewone mensen. En de Port van Fonseca, dat ook. Simon heeft 25 jaar ervaring op het gebied van wijn en gedistilleerd. In 2000 werd Simon Vinoloog aan de Wijnacademie en heeft hij duizenden wijnen geproefd. Naast wijn is Simon een liefhebber van Single Malt Whisky.

Terug naar overzicht